PALANTIR Tajanstveni tehnološki div koji je moćan poput Googlea

Screenshot: palantir.com

NOVINAR The Guardiana Jacques Perreti u nedavnom članku izvještava o utjecajnom poduzeću koje postoji već dugi niz godina, ali se za njega gotovo i ne zna - Palantiru. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"U filmu iz 2002. godine, naziva "The Minority Report", Tom Cruise glumi policajca koji radi u jedinici za predviđanje i sprečavanje zločina u Los Angelesu, a to rade uz pomoć svjesnih mutanata koji znaju kada netko samo i pomisli na zločin. Na sličnom principu funkcionira Palantir, start-up koji financira američka obavještajna agencija CIA. Nema ured, nego SCIF (osjetljivu segmentiranu informacijsku ustanovu). Otporna je na radijski, telefonski i internetski signal, upotrebljava naprednu biometriju, a za ulazak su potrebne digitalne lozinke koje čuvaju pojedinci čiji su identiteti dobro čuvani. Palantir je "svevideći kamen" iz knjige "Gospodar prstenova" engleskoga književnika J.R.R. Tolkiena.

Peter Thiel – milijarder i suosnivač PayPala, ulagač u Facebook i pobornik američkoga predsjednika Donalda Trumpa – stvorio je 2004. godine Palantir s Nathanom Gettingsom, Joeom Lonsdaleom, Stephenom Cohenom i Alexom Karpom".

Kako funkcionira

"Palantir pomoću složenih modela predviđanja prati sve kriminalce, od potencijalnih terorista do trgovaca djecom, a u Iraku je uspješno pronašao detonatore bombi na temelju DNK analize.

U stanju je pružati predviđanja o bližoj i dalekoj budućnosti i kombinacija je svih alata za analizu koji danas postoje. Osim što je ključan za američku vladu, uz pomoć svoje druge "ruke", Palantira Metropolis, omogućuje analitičke alate za investicijske fondove, banke i financijske usluge. Usto, Palantir je i uređaj za globalni nadzor.

Film "The Minority Report" smješten je u 2054. godinu, ali Palantir predviđanje zločina stavlja u sadašnjost. Policija u Los Angelesu služi se njime kao u filmu, tako da algoritmi uzimaju podatke o lokaciji, vremenu i datumu prijašnjih zločina kako bi odredili vjerojatna mjesta budućih zločina, čak i onih manjih, na karti".

Koliko je Palantir potreban

"Ana Muniz, aktivistica i istraživačica koja radi za organizaciju Youth Justice Coalition (Koalicija mladih za pravdu), kaže da bi vojska trebala braniti teritorij od vanjskih neprijatelja, a da policija ne bi smjela promatrati stanovništvo kao vanjskoga neprijatelja.

Podaci korišteni na taj način jednostavno postaju novi način pojačavanja starih predrasuda, a kritičari kažu da su osumnjičeni odmah i osuđeni.

Palantir je iznimno tajnovit. Moćan je kao i Google, Facebook, Amazon, Microsoft i Apple, ali za razliku od njih, djeluje duboko ispod radara, pa se može reći da pripada - specijalnim snagama SADa", zaključuje Perreti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.