Pakistanski parlament izabrao novog premijera

Foto: Getty Images

PAKISTANSKI parlamentarci su za novog predsjednika vlade izabrali bivšeg ministra za naftu Shahida Khaqana Abbasija, bliskog smijenjenom dosadašnjem premijeru Nawazu Sharifu.

Zastupnici vladajuće pakistanske Muslimanske lige (Nawaz) (PML-N) nakon glasovanja udarali su po klupama i skandirali "lav, lav Nawaz Sharif", prkoseći odluci Vrhovnog suda koji je prijevremeno prekinuo treći mandat Nawaza Sharifa.

Brza tranzicija mogla bi otkloniti strahove da će Pakistanom, koji ima nuklearno oružje, zavladati politička nestabilnost koja bi potkopala gospodarski i sigurnosni napredak postignut nakon posljednjih izbora 2013. godine.

Prijelazni premijer

Sharif je dao ostavku u petak nakon što je Vrhovni sud odlučio da treba otići s položaja jer nije prijavio sve izvore prihoda, koje Sharif spori da je primio.

On je nominirao svog bliskog saveznika Abbasija za prijelaznog predsjednika vlade, dok njegov brat Shahbaz ne ostvari uvjete da preuzme položaj, vjerojatno u roku od dva mjeseca.

Abbasijev izbor potvrđen je s 221 glasom u nacionalnom parlamentu koji ima 342 zastupnika. PML-N iskoristio je svoju čvrstu većinu da potvrdi Abbasijevo imenovanje, a dužnosnici stranke su se grlili i čestitali Abbasiju i prije no što je objavljen rezultat glasovanja.

"U roku od četiri dana demokratski proces se nastavlja prema planu", rekao je  Abbasi zastupnicima nakon glasovanja.

"Iznad svega zahvalan sam Muhammadu Nawazu Sharifu, narodnom premijeru", rekao je.

Utjecajan bivši premijer


Dužnosnici PML-N privatno su govorili o planovima da Sharif iza zavjese zadrži golem utjecaj u stranci.

"Glavni cilj je osigurati stabilnost Pakistanu", rekao je zastupnik stranke.

Mlađi Sharif trenutno je čelnik pokrajinske vlade Punjaba, a za pakistanskog premijera može biti izabran nakon što napusti sadašnju dužnost i osvoji zastupničko mjesto u nacionalnom parlamentu.

Dinastijska politika

No plan da se kasnije za premijera postavi mlađi brat dosadašnjeg premijera izazvao je gnjev pristalica oporbenog čelnika Imrana Khana, koji je tu mogućnost kritizirao kao dinastijsku politiku, trend s dugom poviješću u Pakistanu i drugdje u južnoj Aziji.

Khan, koji je prosvjedovao dok vrhovni sud nije pokrenuo proces protiv Sharifa zbog korupcije, njegovu je obitelj nazvao "monarhijom" i optužio ga da zemlju želi pretvoriti  u osobni feud.

Sharifovi protivnici optužuju ga da je prao novac iz Pakistana pohranjujući ga na offshore računima. Novac je navodno koristio za kupovinu nekretnina u Londonu, što Nawaz Sharif niječe.

U pakistanskoj politici optužbe za korupciju protiv vodećih političara su uobičajene te je više njih, uključujući čelnika oporbe Khana, suočeno sa sudskim procesima.

Osim što je naložio Sharifovu smjenu Vrhovni sud je naložio i istragu nad njim, njegovom obitelji i ministrom financija Ishaqom Darom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.