Pakistanski generali švercali tehnologiju obogaćivanja urana u Sjevernu Koreju

PRIČA o tajnom svijetu trgovanja nuklearnim materijalima dobila je jučer novi nastavak kada su na površinu isplivali dokumenti koji impliciraju da su dvojica bivših pakistanskih generala Sjevernoj Koreji prodavali tehnologiju obogaćivanja urana u zamjenu za milijune dolara.

Izvor tih dokumenata je AQ Khan, "kum" pakistanskog nuklearnog programa, koji je još 2004. godine priznao prodavanje dijelova i instrukcija o korištenju superbrzih centrifuga za obogaćivanje urana Libiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. Dijelove dokumenata objavio je Washington Post, uključujući i pismo visokog sjevernokorejskog dužnosnika Khanu iz 1998. godine u kojem se detaljno opisuje isplata 3 milijuna dolara bivšem vojnom zapovjedniku Karamatu i još pola milijuna drugom pakistanskom vojnom dužnosniku koji je bio uključen u testiranje nuklearnih bombi.

Dio novca trebao je biti isplaćen u gotovini, a dio u dragom kamenju te predan u kožnim torbama i kutijama za voće. Obojica generala su negirala optužbe, tvrdeći kako su inkriminirajući dokumenti fabrikacija. Međutim, u dokumentima su navedeni takvi detalji koje su mogli znati samo najupućeniji vojni dužnosnici Pakistana, Sjeverne Koreje i SAD-a.

Ovakva otkrića posebno brinu zapadnjačke vlade, jer čak i sedam godina nakon Khanovog priznanja još uvijek postoji doza dubioze u kolikoj mjeri je on bio odmetnuti švercer, a u kojoj je samo djelovao kao predstavnik pakistanske vojske. Naravno, nepoznato je i u kolikoj se mjeri takva trgovina nastavila odvijati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.