Pad zrakoplova u Sredozemno more: Pilot Ethiopian Airlinesa ignorirao upute kontrole leta

LIBANONSKI ministar prometa izjavio je kako je pilot zrakoplova Ethiopian Airlinesa koji se jučer srušio u Sredozemno more letio u smjeru suprotnom od onoga koji su mu preporučili iz kontrole leta.

"Kontrolor leta mu je rekao da ispravi svoju putanju leta, no on je napravio vrlo brz i čudan okret prije nego je zrakoplov potpuno nestao s radara", kazao je ministar prometa Ghazi Aridi, pišu svjetski mediji.

> Video: Avion sa 90 ljudi pao u Sredozemno more čim je poletio, nema preživjelih

Podsjetimo, Boeing 737-800 poletio je jučer iz zrakoplovne luke u Bejrutu te se srušio u Sredozemno more nedugo nakon polijetanja, 15 kilometara južno od grada. Tijekom polijetanja iznad Bejruta je bila snažna oluja i munje su parale nebo. Smatra se kako je svih 90 putnika i članova posade poginulo, a do sada su spasilačke ekipe pronašle 20 tijela.

Potraga za "crnom kutijom" i ostalim tijelima još uvijek traje. Nije jasno ni zašto pilot nije ispravio svoju rutu leta, a niti zašto nije izbjegao oluju, kada je Boeing opremljen radarom koji mu pokazuje vremenske uvjete. Libanonska vojska je izvijestila i da se zrakoplov zapalio nedugo nakon polijetanja, a neki očevici tvrde da se Boeing raspao u tri dijela. Službene osobe, bez dodatnih objašnjenja, tvrde kako teroristički napad nije uzrok pada zrakoplova.

Kontrola leta prve dvije minute vodila pilota kroz oluju

Prema riječima analitičara bliskog istrazi, bejrutska kontrola leta je vodila pilota kroz oluju prve dvije, od tri minute leta. Prema njegovim riječima, standardna procedura libanonskih kontrolora leta je da se pruži pomoć pilotima koji uzlijeću tijekom lošeg vremena. Ethiopian Airlines je izvijestio kako je pilot, koji se srušio u Boeingu, imao 20-godišnje iskustvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.