Ovo su zvijezde: Hrvatski srednjoškolci često se vraćaju u Hrvatsku kao prvaci u informatici

Foto: Index

MLADI hrvatski informatičari iz osnovnih i srednjih škola već dugi niz godina nižu izvrsne rezultate na brojnim međunarodnim natjecanjima i tako predstavljaju Hrvatsku na najbolji mogući način. Tako su na 1. Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi koja se u rujnu 2017. održala u Sofiji mladi hrvatski informatičari osvojili zlatnu, srebrnu i dvije brončane medalje.

Na toj olimpijadi nastupilo je 89 natjecatelja iz 22 europske zemlje. Zlatnu medalju osvojio je Krešimir Nežmah, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb, a srebrnu medalju osvojio je Patrik Pavić, 8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb. Brončane medalje osvojili su Dorijan Lendvaj, 8. razred, OŠ Popovača i Eugen Bošnjak, 1. razred, XV. gimnazija Zagreb. Dorijan Lendvaj dobio je i priznanje za najmlađeg osvajača medalje na ovoj Olimpijadi.

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci tijekom srpnja i kolovoza, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup.

>>To su zvijezde: Upoznajte genijalce iz MIOC-a

>>Zlato, srebro i dvije bronce: Mladi informatičari briljirali na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi

Prošlo ljeto 3 srebra i 1 bronca

Također, prošlog ljeta su tri srebrne i jednu brončanu medalju osvojili mladi hrvatski informatičari na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi koja se od 10. do 15. srpnja održavala u Ljubljani, gdje je nastupilo 58 natjecatelja iz 13 zemalja.

Srebrnu medalju osvojili su srednjoškolci Josip Klepec (3. razred XV. gimnazija Zagreb), Vilim Lendvaj (3. razred XV. gimnazija Zagreb) i Josip Kelava (4. razred Prva gimnazija Varaždin), a brončanu medalju Leonard Inkret (3. razred, XV. gimnazija Zagreb), priopćio je u subotu Hrvatski savez informatičara koji je i organizirao nastup mladih informatičara na olimpijadi.

S njima su bili i profesor Nikola Dmitrović kao odgovorni voditelj te Ivan Paljak i Domagoj Bradač kao stručni voditelji. Srednjoeuropska informatička olimpijada (Central European Olympiad in Informatics - CEOI) jedno je od najjačih regionalnih informatičkih natjecanja u svijetu, a okuplja reprezentacije iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije te kao gostujuće reprezentacije Azerbajdžan, Gruziju, Italiju, Izrael i Švicarsku.

U SAD-u osvojili 2. mjesto

U američkom gradiću Newbury Park, blizu Los Angelesa, prošlog ljeta je održano natjecanje ACSL All-Star contest 2017.

Intermediate tim zagrebačke XV. gimnazije, poznatije kao Mioc, u sastavu Vilim Lendvaj, Gabrijel Jambrošić, Juraj Marušić, Til Ocvirk i Fabijan Bošnjak osvojio je drugo mjesto, ponosno je objavljeno na stranicama škole. Seniorski tim u sastavu Marin Knežević, Robert Benić, Petar Nizić Nikolac, Ivan Stjepanović i Paula Vidas osvojio je također drugo mjesto.

Kao nagradu za uspjeh timovi su nagrađeni s pet Chromebook računala te četiri tableta Amazon Fire. Škola je nagrađena s dva e-readera Amazon Kindle.

U pratnji učenika bili su peti put zaredom njihovi mentori Nikola Dmitrović i Renata Gjurić.

Odličan je to rezultat s obzirom na to da su mlade nade hrvatskog obrazovanja i znanosti umalo odustale od natjecanja zbog nedostatka novca. Naime, škola je još početkom svibnja tražila financijsku potporu da dva tima mogu otići na prestižno natjecanje.

Od prvog nastupa 1995. godine, XV. gimnazija je 16 puta sudjelovala na finalnim turnirima u SAD-u. Učenici Mioca osvojili su veći broj 1.,2. i 3. mjesta, kako u pojedinačnim, tako i u timskom natjecanju. Prošle godine Junior tim osvojio je 1. mjesto, Intermediate tim drugo, a senior tim također prvo mjesto.

Usto, u pojedinačnoj konkurenciji učenik Prve gimnazije Varaždin Marko Srpak zauzeo je prvo mjesto i nagrađen je laptopom, a učenici Andrea Križanić i Josip Kelava 4. mjesto i nagrađeni su tabletom.

"Osim navedenih nagrada, škola je nagrađena za osvojena prva mjesta u obje kategorije u prednatjecanju, kao i čak 9 naših učenika za osvojen maksimalan broj bodova u prednatjecanju, perfect score", naveli su iz Prve gimnazije Varaždin.

Postali međunarodni prvaci

Prije dvije godine učenici XV. gimnazije u Zagrebu, popularnog Mioca, postali su međunarodni prvaci u informatici. Na međunarodnom informatičkom natjecanju učenika srednjih škola u SAD-u, koje je održano u gradu Nashua, u New Hampshireu juniorski i seniorski tim XV. gimnazije osvojili su 1. mjesto, dok je Intermediate tim osvojio 2. mjesto, a kao nagradu za svoj uspjeh dobili su 10 računala HP Chromebook te je škola dobila Kindle e-book reader.

Riječ je o najboljem uspjehu učenika Mioca još od 2006. godine.

Godine 2015. su ostvarili također izvrsne rezultate na istom tom natjecanju na Floridi. Juniorski i seniorski tim XV. gimnazije osvojili su tada 1. mjesto, dok je Intermediate tim osvojio 4. mjesto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.