Ovo su Plenkovićevi puleni koji zarađuju tisuće eura u europskim institucijama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Sanjin Strukic/PIXSELL/FaH/Unsplash

SLUŽBENICIMA i dužnosnicima Europske unije se zbog usklađivanja s inflacijom povećavaju plaće za 6.9 posto, i to retroaktivno od 1. srpnja, javili su njemački tabloid Bild i europski news portal Politico.eu, pozivajući se na interne dokumente Europske komisije.

Bruxelles nije škrt prema svojim eurokratima. Bez njih bi EU propala.

Šuica će dobiti plaću od 28 tisuća eura

Mediji su izračunali da povećanje od sedam posto znači dodatnih 1817 eura mjesečno za potpredsjednicu Europske komisije iz Hrvatske Dubravku Šuicu (HDZ), koja i bez tog povećanja, prema neslužbenom izračunu, prima oko 25.960 eura mjesečno.

Šuicu je u Bruxelles poslao Andrej Plenković iako je vjerojatno svjestan njenih kapaciteta, kao i ne baš briljantnog znanja engleskog jezika. Ova HDZ-ovka zahvaljujući tome svakog mjeseca ubire plaću o kakvoj većina građana RH može samo sanjati.

>> Rastu plaće EU službenicima. Dubravka Šuica će imati preko 27 tisuća eura

Povećane plaće europarlamentarcima

U prosjeku, hrvatskim europarlamentarcima, kao i svim zastupnicima u Europskom parlamentu, usklađivanje plaće s inflacijom znači 632 eura više na mjesečnoj razini. Njemački tabloid Bild piše da će eurozastupnicima sada plaće iznositi oko 9800 eura mjesečno. 

To se odnosi na hrvatske eurozastupnike poput Tonina Picule (SDP), Biljane Borzan (SDP), Sunčane Glavak (HDZ), Karla Resslera (HDZ), Ivana Sinčića (Ključ Hrvatske) i Mislava Kolakušića. Svi oni zarađivat će skoro 10 tisuća eura mjesečno.

Točan iznos ovisi o tome je li koji zastupnik i potpredsjednik nekog odbora. I to nije sve, osim plaće, zastupnici u Europskom parlamentu dobivaju i 4778 eura mjesečno za troškove za koje, prema novom prijedlogu, više neće morati prilagati račune kao dokaz, navodi Politico. 

Za predsjednicu Europske komisije plaća od 30 tisuća eura

Šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen predloženo povećanje plaće značilo bi dodatnih 2015 eura mjesečno na dosadašnji iznos od oko 28.660 eura mjesečno. Plaća će rasti i Plenkovićevoj miljenici Teni Mišetić, koja je u međuvremenu zaposlena u Bruxellesu u kabinetu šefice Europske komisije.

Mišetić obnaša funkciju koordinatorice predsjednice Europske komisije za odnose s Europskim parlamentom, nacionalnim parlamentima i za temu Konferencije za budućnost Europe. Potpredsjednica EK Šuica i eurozastupnici nisu jedini Hrvati koji zarađuju dobre pare u institucijama EU.

Revizorski sud EU za Ivanu Maletić: 20 tisuća eura mjesečno

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odlučio je svojedobno politički eliminirati potpredsjednicu HDZ-a Ivanu Maletić tako što ju je unaprijedio na izdašno plaćenu poziciju u Revizorskom sudu EU. 

>> HDZ-ovka obećavala 180.000 novih radnih mjesta. Imat će plaću od 150 tisuća kuna

Ondje Maletić od 1. srpnja 2019. dobiva za hrvatske prilike astronomsku plaću od 20 tisuća eura mjesečno (oko 150 tisuća kuna) te naknadu za život u inozemstvu, naknadu za nastanjenje i osiguranje u slučaju nesposobnosti za rad, odnosno za bolovanje, tijekom kojega će također primati punu plaću.

Sretni Boris Vujčić

Šef HNB-a Boris Vujčić već prima neto plaću od nevjerojatne 48.502 kune, što je dvostruko više od plaće predsjednika vlade Andreja Plenkovića i značajno više od one koju dobiva predsjednik države Zoran Milanović.

No još bolje će biti plaćen kad Hrvatska uđe u eurozonu sljedeće godine, a on postane dio Uprave Europske centralne banke (ECB). Prema podacima objavljenim u medijima, guverner ECB-a zarađuje oko 400 tisuća eura godišnje, a članovi odbora oko 270 tisuća eura.

No Plenkovićevi su kadrovi i u drugim europskim institucijama, ne samo unutar EU. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić (HDZ) 2019. je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, međunarodne organizacije sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. 

>> Marija Pejčinović Burić zarađivat će 184 tisuće kuna mjesečno

Glavna tajnica Vijeća Europe zarađuje godišnje oko 300 tisuća eura

Plenkovićeva pulenka Pejčinović Burić prva je hrvatska političarka koja je preuzela vodeću poziciju u nekoj međunarodnoj organizaciji, ali i izdašnu plaću koja ide s tim.  Kao glavna tajnica Vijeća Europe Pejčinović Burić godišnje zarađuje oko 300 tisuća eura, što je oko 25 tisuća eura, odnosno 184 tisuće kuna mjesečno. 

Pejčinović Burić je svoj petogodišnji mandat započela 1. listopada 2019. To znači da će na čelu Vijeća Europe zaraditi više od milijun eura. Pritom, naravno, ne računamo dnevnice i ostale povlastice koje donosi takva pozicija.

Svi su na pozicije došli Plenkovićevom milošću

Ne treba zaboraviti da nitko od ovih ljudi danas ne bi bio na poziciji na kojoj se nalazi da nije bilo Andreja Plenkovića. Svi su oni bili ili postali njegov izbor, njegov kadar. Plenković tako stvara mrežu svojih pulena, koja mu uvijek može biti od koristi. Uvijek će se oni sjećati otkud im plaća od nekoliko desetaka tisuća eura.

Podsjetimo, prosječna mjesečna plaća za kolovoz 2022. na razini Hrvatske iznosila je 7679 kuna, a prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za isti mjesec bila je veća za 1165 kuna.

Prosječna hrvatska plaća je, dakle, oko 1000 eura mjesečno, a Šuica zarađuje 28 tisuća eura. To zapravo znači da je jedan mandat u europskim institucijama nekima dovoljan da se osiguraju za cijeli život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.