Ovo su novi podaci za pad potrošnje u EU, evo gdje je Hrvatska

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PROMET u trgovini na malo u EU i eurozoni stabilizirao se u srpnju nakon snažnog pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj pad je znatno ublažen, pokazale su u ponedjeljak procjene Eurostata.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji EU i eurozone porastao je u srpnju za 0.3 posto u odnosu na lipanj, kada je, prema revidiranom podatku, pao za jedan posto, pokazuju procjene europskog statističkog ureda.

Srpanjski rast zrcali oporavak prometa na benzinskim postajama, za 0.3 posto u EU te 0.4 posto u eurozoni. U lipnju pao je za 1.3 posto u EU i za 1.2 posto u eurozoni.

Promet u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda pao je za 0.1 posto u EU, dok je u eurozoni bilježio isti postotni rast.

U kategoriji neprehrambenih proizvoda EU je bilježila pad prometa za 0.1 posto, a eurozona za 0.4 posto. U lipnju smanjen je 1.6 posto u EU i 1.5 posto u eurozoni.

Hrvatska uz Latviju i Švedsku

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u srpnju na mjesečnoj razini porastao promet u maloprodaji u Njemačkoj, za 1.9 posto.

Blizu su i Nizozemska s rastom prometa za 1.7 posto te Luksemburg i Poljska gdje je uvećan 1.5 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u srpnju pao za 0.5 posto u odnosu na lipanj, kada je smanjen 1.9 posto, pokazuje procjena Eurostata.

Isti postotni pad bilježile su u srpnju i Švedska i Latvija.

Najveći pad prometa zabilježen je u Austriji, za 1.8 posto. Slijede Finska s padom od 1.7 posto te Španjolska, gdje je smanjen jedan posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Smanjena kupnja hrane

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU pao je u srpnju za 0.5 posto te za 0.9 posto u eurozoni, pokazuju izračuni statističkog ureda.

U lipnju pao je 2.4 posto u EU i 3.2 posto u eurozoni, prema revidiranim podacima.

Najviše je na oba područja u srpnju pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za dva posto u EU i za 2.4 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i u lipnju.

Promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda također je pao, za 0.7 posto u EU te za 0.9 posto u eurozoni.

Porastao je samo promet na benzinskim stanicama, za 1.3 posto u EU i za 0.6 posto u eurozoni.

Najveći mjesečni pad u Danskoj

Među zemljama EU daleko je najviše u srpnju u odnosu na mjesec ranije pao promet u maloprodaji u Danskoj, za 7.7 posto.

Slijede Luksemburg i Irska s padom prometa za 6.3 odnosno za 5.6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u srpnju neznatno porastao, za 0.1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 1.7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najveći rast prometa u odnosu na prošlogodišnji srpanj bilježila je Slovenija, za 25 posto.

Slijede Malta i Poljska s rastom prometa u maloprodaji za devet odnosno 7.6 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.