Ovo su mladi Hongkonžani koji su porazili kinesku Partiju na izborima

Foto: EPA

NA LOKALNIM izborima u Hong Kongu, na koje je izašao rekordan broj glasača, kandidati koji zagovaraju veću demokraciju u ovoj autonomnoj kineskoj pokrajini i bivšoj britanskoj koloniji odnijeli su nevjerojatnu pobjedu. 

Uz izlaznost iznad 70%, hongkonški glasači poslali su nedvosmislenu poruku protiv Pekinga i propekinških političara u Hong Kongu. Naime, prodemokratski kandidati osvojili su gotovo 90% mjesta u 18 gradskih vijeća zahvaljujući izbornom sustavu koji daje prednost onima koji odnesu većinu glasova.

Od 452 mjesta u vijećima hongkonških okruga za koje se zastupnici izravno biraju na izborima, prodemokratski kandidati dobili su čak 389 mjesta, najviše dosad i daleko više od 124, koliko su osvojili na prošlim izborima. Saveznici kineske Komunističke partije dobili su samo 58 mjesta, dok su ih na prošlim izborima osvojili 300.

Na ovaj su način pokazali da i dalje načelno podržavaju masovni prosvjedni pokret za veću autonomiju i demokraciju koji traje već pola godine, unatoč tome što je u međuvremenu došlo do zabrinjavajuće eskalacije nasilja između prosvjednika i policije, piše New York Times

Izlaznost 70%, a prodemokratske stranke dobile 90% mjesta

Usporedbe radi, izlaznost na prošlim izborima 2014. bila je 47%: od oko tri milijuna glasača koji su izašli na izbore, znatan dio su bili mladi, među kojima je izlaznost dosad bila mnogo niža. Podsjetimo, Hong Kong ima 7,4 milijuna stanovnika, a na vrhuncu prosvjeda, prema procjeni organizatora, na ulice je izašlo gotovo 2 milijuna ljudi. 

Upravo su mladi Hongkonžani glavna snaga masovnih prosvjeda koji tresu Hong Kong, a sada su neki od lidera tih prosvjeda, koji su počeli zbog kontroverznog zakona o izručenju hongkonških građana Kini, postali novi zastupnici.

"Ovo je snaga demokracije. Ovo je demokratski tsunami", rekao je Tommy Cheung, bivši vođa studentskog prosvjeda koji je osvojio mjesto u okrugu Yuen Long, blizu kineske granice.

Među pobjedničkim kandidatima je i Jimmy Sham iz Građanske fronte za ljudska prava koja je organizirala neke od protuvladinih skupova.

Kandidat kojeg su propekinški napadači pretukli čekićima osvojio mjesto

32-godišnji Sham, kojeg su već dvaput pretukli nepoznati, po svemu sudeći provladini napadači naoružani palicama, poručio je da je ovo "pobjeda za stanovnike Hong Konga" i da vlada mora poslušati njihove glasove. Sham je prije prosvjeda bio i istaknuti aktivist za LGBT prava, a njegova seksualna orijentacija postala je nakon početka prosvjeda tema brojnih napada na društvenim mrežama, piše BBC.

U posljednjem napadu u listopadu ostavljen je na ulici da leži u krvi. Njegova organizacija tvrdi da ga je grupa muškaraca napala čekićima i ozlijedila mu glavu. Unatoč tome, nastavio je kampanju čim se oporavio.

23-godišnja Karrine Fu, koja je u svojoj jedinici Fort Street pobijedila prokineskog kandidata za samo 59 glasova, dijete je imigranata iz Kine. Ova apsolventica umjetničke akademije naglasila je da se kandidirala upravo zbog prosvjeda. 

Kandidat-student dobivao prijetnje smrću, svejedno pobijedio moćnog političara

21-godišnji student politologije i javne uprave Jordan Pang pobijedio je u svojoj jedinici potpredsjednika najveće prokineske stranke, Demokratskog saveza za poboljšanje i progres Hong Konga, Horacea Cheunga, koji drži mjesta i u zakonodavnom i izvršnom vijeću.

Pang je zbog sudjelovanja u prosvjedima dobivao anonimne prijetnje da se preda policiji ili će biti ubijen, no nastavio je s kampanjom. 

"Dogodilo se buđenje naroda Hong Konga", rekao je i Alan Leong, predsjednik jedne od najvećih prodemokratskih stranaka Hong Konga, Građanske stranke.

"Zaista sam impresioniran Hongkonžanima koji su izašli na glasanje kako bi pokazali svoje zahtjeve da se zaustavi policijska brutalnost, ali nismo zadovoljni samo ulaskom u gradska vijeća. Moramo imati izravne izbore za vladu. Mi trebamo birati glavnog upravitelja Hong Konga", komentirao je vjerojatno najpoznatiji vođa prosvjeda i predsjednik stranke Demosisto Joshua Wong. 

Kina: Pokušaji stvaranja kaosa u Hong Kongu neće uspjeti

Naime, ovo su bili izbori najniže razine u Hong Kongu, ekvivalent naših izbora za gradske četvrti. Izabrani zastupnici u ovim vijećima imaju vrlo ograničene ovlasti i uglavnom se bave komunalnim, prometnim i sličnim pitanjima. U zakonodavnom vijeću se pak samo polovica zastupnika bira, dok se druga polovica postavlja odozgo.

No, izbori imaju veliku simboličnu snagu, jer su shvaćeni kao referendum o prosvjedima na kojima je jedan od glavnih zahtjeva potpuna demokratizacija. 

Glavna upraviteljica Hong Konga, Carrie Lam, tvrdila je sve ovo vrijeme da njenu nepopustljivost prosvjednicima podržava "tiha većina" Hongkonžana, no rezultati ovih izbora pokazali su da to je to daleko od istine, piše Guardian. Danas je poručila da će "skromno poslušati" stavove javnosti i ozbiljno razmisliti o njihovom "nezadovoljstvu trenutnom situacijom":

S druge strane, Peking nije imao ni približno tako pomirljivi ton. "Što god se dogodi, Hong Kong je zauvijek dio Kine i bilo kakvi pokušaji stvaranja kaosa u Hong Kongu ili ugrožavanja prosperiteta i stabilnosti neće uspjeti", izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom posjeta Japanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.