Ovo je sedam najubojitijih oružja koje je Putin poslao u Siriju

Foto: Oleg Beljakov/Wikipedia; FAH; Vitaly Kuzmin/Wikipedia; Alex Beltjukov/Wikipedia; Public domain; kremlin.ru

ZAHVALJUJUĆI ulasku Rusije u koaliciju protiv Islamske države i incidentu od ponedjeljka u kojem je Turska srušila ruski lovac-bombarder, Sirija je danas mjesto na kojem se nalaze neka od najubojitijih oružja svijeta. Među njima se ističu:

Suhoj Su-34



Među arsenalom koji je Kremlj poslao u Siriju ističe se Suhoj Su-34 kojem je NATO dao nadimak "Fullback" koji u sportu podrazumijeva potrebu za obrambenom igrom. Su-34 je dvosjedni lovac-bombarder dizajniran da zamjeni Suhoja Su-24 kakav je srušen u ponedjeljak. Prema dostupnim informacijama šest Su-34 u rujnu je stiglo u rusku zračnu bazu u Latakiji.

Ruska krstarica "Moskva"



Nakon smrtonosne turske provokacije, Rusija je u Latakiju poslala i ratni brod Moskva opremljen krstarećim raketama, proturaketnim i protupodmorničkim sustavima i torpedima. Moskva je glavni brod Crnomorske flote.

Tenk T-90



Prema aktualnim podacima, Rusija je u Siriji razmjestila ukupno devet tenkova T-90 čija je temeljna svrha obrana ruskih snaga u Latakiji. Riječ je o glavnom borbenom tenku ruskih oružanih snaga koji je sličan američkom M1 Abramsu. 

Suhoj Su-30



Američki dužnosnici kažu da je u Latakiji stacionirano oko dvadeset Suhoja Su-30 (NATO naziv "Flanker-C") od kojih su četiri posljednji "S" modeli i predstavljaju jedne od najnaprednijih višenamjenskih lovaca-bombardera u ruskom arsenalu. Svojstva zrakoplova su slična američkom F-18, a mogu se koristiti za precizna bombardiranja ili blisku zračnu potporu.


Jurišni helikopter Mil Mi-24



Moskva u Siriji ima najmanje 14 jurišnih helikoptera, među kojima je nepoznat broj velikih Mi-24 (NATO naziv "Hind"). Mi-24 je najrasprostranjeniji borbeni helikopter na svijetu i u posljednjih 40 godina je vidio bojišnice diljem svijeta.

Pancir-S1



Fox News je javio da satelitske snimke iznad zračne baze Bassel al-Assad smještene u blizini Latakije otkrivaju razmještanja Pancir-S1 (NATO naziv "Greyhound") sustava s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa.

S-400 Triumf



Nakon rušenja ruskog lovca-bombardera u Siriju je razmješten i ruski raketni sustav S-400 Triumf  čije rakete imaju domet do 400 km i čije je razmještanje izazvalo "ozbiljnu zabrinutost" u američkom vojnim vrhu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.