HRVATSKI TURIZAM

Ovo je bio najluksuzniji hotel u Bolu. Godinama propada zbog spora Crkve i RH

Foto: Index

HOTEL Bijela kuća u Bolu na Braču bio je prvi luksuzni hotel u tom mjestu, a zatvoren je 1999. godine. Zbog sudske parnice između države i Crkve koja već godinama traje, taj hotel uz samu plažu propada. Crkva, odnosno njihov red Hrvatska dominikanska provincija, traži povrat zemljišta na kojem se nalazi dio hotela. Istovremeno Bolu, koji slovi kao elitno turističko odredište, danas kronično nedostaje hotelskih kapaciteta.

Direktor TZ-a Bol Markito Marinković za Index je rekao da je hotel zadnji put radio u sezoni 1999. godine te da je ostvarivao 45.000 noćenja u sezoni.

Imao je 450 kreveta

Centralna zgrada hotela izgrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, dok su 60-ih izgrađena još tri paviljona i dvije depandanse te je hotel ukupno raspolagao s 450 kreveta.

"Englezi su bili najbrojniji gosti, a hotel se prema projektu Jerka Rošina, trebao renovirati i danas bi bio hotel s 5 zvjezdica kakav Bolu izrazito nedostaje. Nama fali hotelskih kreveta, a preuređenje ovog hotela i njegovo stavljanje u funkciju bi značio ogroman iskorak za cijelu destinaciju i mjesto. To je dio Bola koji ima ogroman potencijal, a sad je mrtav jer hotel ne radi", rekao nam je Marinković navodeći kako je otvorenje tog hotela ujedno bio početak ozbiljnog razvoja hotelijerstva u Bolu.

Ondje se, kaže, sad okupljaju beskućnici i nada se da će se spor što prije riješiti kako bi se odlučilo o budućnosti tog hotela.

Ministarstvo: Vode se dva postupka

U Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom odgovorili su nam da su pojedine čestice nekadašnjeg hotela Bijela kuća predmet parnice između Hrvatske dominikanske provincije – Provincijata u Zagrebu kao tužitelja i Republike Hrvatske i Općine Bol kao tuženika – te da parnica još nije pravomoćno završena.

"Također, pred Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji vodi se upravni postupak po zahtjevu Hrvatske dominikanske provincije za naknadu oduzete imovine, i to za katastarske čestice 2467/1, 2470 i 2472. Slijedom navedenog, zbog navedenih postupaka nisu ispunjene pretpostavke za raspolaganje česticama koje su predmet parnice i zahtjeva za naknadu oduzete imovine, što je izričiti stav i Općinskog državnog odvjetništva u Splitu", kažu nam u Ministarstvu.

Načelnik: Vlasnik hotela je RH

Razgovarali smo i s Tihomirom Marinkovićem, načelnikom Općine Bol koji nam je rekao da Hrvatska dominikanska provincija već petnaestak godina vodi parnični postupak protiv tuženika Republike Hrvatske i Općine Bol radi utvrđivanja ništavosti ugovora sklopljenog između Općine Brač i Dominikanskog provincijalata Bol 2. prosinca 1963. godine, kojim je Dominikanski provincijalat u Bolu ustupio, a Općina Brač preuzela samostan Sv. Marije milosne - nekretnine.

Hrvatska Dominikanska provincija je, navodi, pravomoćno izgubila ovaj spor te je Hrvatska utvrđena kao vlasnik hotela Bijela kuća i još oko 2500 kvadrata okolnog zemljišta.

Još nije završen postupak iz 1997.

"Prema našim saznanjima, u tijeku je postupak izvanredne revizije pravomoćne presude koji se, na prijedlog Dominikanske provincije, vodi pred Vrhovnim sudom RH. Paralelno s ovim postupkom, Dominikanska provincija je pokrenula postupak povrata imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine za zemljišne čestice koje u naravi predstavljaju kompleks Poljane od preko 10.000 kvadrata. U Prostornom planu Općine Bol na zemljištu zvanom Poljana je predviđen sportski centar sa sportskom dvoranom i podzemnim garažama", rekao nam je načelnik.

Ističe kako je Općina Bol prikupila dio potrebne dokumentacije za traženje kompleksa Poljane od Ministarstva državne imovine u vlasništvo. Međutim, zahtjev prema Ministarstvu nisu još službeno uputili jer je u tijeku postupak povrata ove imovine koji se vodi pred Uredom za imovinsko-pravne poslove u SDŽ-u u Supetru.

Postupak je započeo 1997. godine, a do danas nije riješen.

"Uza sva naša nastojanja, utvrđivanje vlasništva na kompleksu Bijele kuće između države i Dominikanske provincije za hotel Bijela kuća i Poljanu još nije riješeno. Preostalih cca 10.000 kvadrata, i to šumica gdje su paviljoni Tamaris i Martinica i zemljište gdje su tri paviljona naviše Kotline, su u vlasništvu RH. Zbog neriješenih odnosa, kompleks hotela Bijela kuća propada već 30 godina, a Općina Bol ne može dobiti Poljanu ni na dugoročno korištenje, ni u vlasništvo", rekao nam je Tihomir Marinković.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.