Tri banke ne žele pristati na dogovor s Agrokorom, jedna od njih je državna

Foto: FAH

ŠTEDBANKA, Primorska i Croatia banka nisu pristale na potpisivanje Promemorije o mjenicama koju je pokrenuo vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak.

Umjesto toga, te tri banke nastavljaju sa slanjem regresnih prava na naplatu, a Index doznaje i da neke od dobavljača tjeraju u kreditni odnos, što je posve suprotno vladinom planu da spriječi prisilnu naplatu do 31. svibnja i potakne međusobne dogovore dobavljača i vlasnika mjenica.

Štedbanka je privatna banka u većinskom vlasništvu Željka Udovičića, a Index danima pokušava od njih dobiti odgovor zašto ne pristaju na promemoriju. Isto pitanje postavili smo Primorskoj banci koja je u vlasništvu švicarske CIM banke, a oni su nam odgovorili kako se radi o bankarskoj tajni. Apsurdno je da vladinog povjerenika ne sluša niti Croatia banka koja je u državnom vlasništvu, a nisu ni nama odgovorili na upit.

Potezi u dosluhu s Todorićem?

Dobavljači s kojima je Index razgovarao ogorčeno komentiraju da potezi nekih financijskih institucija djeluju kao da su osmišljeni u dosluhu s Ivicom Todorićem, koji je još uvijek vlasnik kompanije, mada njome više ne upravlja.

Problem mjenica s regresnim pravom jedna je od prvih stvari koju je počeo rješavati Ante Ramljak. Naime, Agrokorovi dobavljači pristajali su na to da za isporučenu robu dobivaju mjenice. Kasnije su prodavali te mjenice kako bi došli do gotovine, ali su pritom morali i sami pristati jamčiti za njih.


Nakon sloma Todorićevog koncerna novi vlasnici, zbog blokade i aktivacije Lexa, više nisu mogli naplatiti mjenice od Agrokora, pa su ih počeli naplaćivati od jamaca. Zato su dobavljači od vlade tražili da Agrokor preuzme na sebe obavezu tih mjenica.

Ramljakov plan podržalo 16 banaka koje drže 73 posto duga


Todorićev koncern imao je 16 milijardi kuna obveza prema dobavljačima, od čega se oko 10 milijardi kuna odnosi na dobavljače iz Hrvatske. Od tih 10 milijardi kuna, na obveze prema fakturama odnosi se 2,4 milijarde kuna, dok su obveze po mjenicama oko 7,4 milijarde kuna. Pri tome se oko 4 milijarde kuna odnosi na interne mjenice unutar tvrtki iz sastava koncerna, a oko 3,1 milijarde na dug prema eksternim dobavljačima, primjerice Francku, Krašu i sl.

Iz Agrokora su nam potvrdili da je promemoriju o odgađanju prisilne naplate potpisalo 16 financijskih kuća koje drže 73 posto ukupnog iznosa eksternih mjenica od 3,1 milijardi kuna. Kod faktoring kuća taj je udio znatno veći, njih je 99,4 pristalo na odgađanje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.