Ovako se Indonežani obračunavaju s ilegalnim ribarima

Screenshot: Euronews

INDONEŽANI već godinama imaju problem s ribarima koji pristižu iz cijelog svijeta i ilegalno ribare u teritorijalnim vodama Indonezije.

Stoga su preuzeli novu, možda radikalnu, ali svakako učinkovitu strategiju: zaplijeniti i uništiti sve brodove ilegalnih ribara koje zateknu u svojim vodama.

Do sad je indonezijska ministrica ribarstva Susi Pudjiastuti dala zaplijeniti i raznijeti više od 170 plovila iz nekoliko država koja su uhvaćena kako ilegalno ribare u vodama njene države, piše list Roaring Earth.

Ilegalni ribolov ih košta milijarde dolara godišnje i uništava dragocjeni morski ekosustav 

"Ovo nije ništa usmjereno protiv bilo koje zemlje. Ovo je protiv kriminala", poručila je Pudjiastuti.

Zašto su Indonežani pribjegli ovoj naizgled ekstremnoj metodi? Zato što ih ilegalni ribolov košta milijarde dolara godišnje, ali i, što je još važnije, uništava nekad netaknute morske ekosustave i dugogodišnju ribarsku tradiciju.

Indonezija je dom 60% svjetske populacije koralja. TI koralji grade koraljne grebene koji onda služe kao mrijestilišta tisućama vrsta riba. Indonezijski koraljni grebeni jedni su od biološki najbogatijih područja svijeta.

Osim toga, ekonomija Indonezije ovisi o zdravlju njenih morskih i obalnih resursa. Druge zemlje, koje su pretjeranim izlovom ribe uništile vlastita ribolovna područja, sada ilegalno ulaze u vode drugih država kako bi uzele ono što je njima ostalo.

Znanstvenici potvrdili: Ova radikalna metoda funkcionira

Ovakva drakonska metoda možda će ih natjerati da razmisle dvaput jer nedavna studija pokazuje da strategija zaista funkcionira, piše Roaring Earth. 

U znanstvenom članku za renomirani časopis Nature, naslovljenom Brzi i trajni dobici od rješavanja ilegalnog ribolova, skupina znanstvenika utvrdila je da se ukupni komercijalni ribolov smanjio za 25% nakon što je ta zemlja uvela, recimo to tako, eksplozivne kazne.

"Umjesto da vrši pritisak na lokalne legalne ribolovce kako bi obnovila riblji fond, indonezijska vlada usredotočila se na inozemni ilegalni, neprijavljeni i neregulirani ribolov, koji je golem problem u Indoneziji", rekla je za časopis Scientific American znanstvenica sa Sveučilišta za ribare u Kaliforniji i glavna autorica ove studije Reniel Cabral.

Indonezijska vlada pak kaže da je od listopada 2014., kad je usvojila ovu strategiju, potopila više od 500 zaplijenjenih ilegalnih ribarskih brodova, uglavnom koristeći eksploziv.

A znanstvenici smatraju da bi primjena te strategije postigla iste pozitivne rezultate i u drugim dijelovima svijeta. Možda će i druge zemlje s bogatim, ali ugroženim ribljim fondom uskoro početi slijediti njen primjer. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.