Ovaj uređaj mogao je otkriti upalu kod dječaka koji je umro. Metković ga nema

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ na raspolaganju nema POC (Point of Care) testiranje, a kao razlog navode da zakon ne dozvoljava da se njime koriste liječnici i medicinske sestre, već isključivo medicinski biokemičari, a koji bi po zakonu jedini smjeli koristiti taj uređaj.

Pouzdano znamo da su brojne ambulante po zagrebačkim Domovima zdravlja imale taj uređaj i koristile ga, pa se postavlja pitanje zašto ga nije imao Dom zdravlja u Metkoviću ako im već laboratorij ne radi preko vikenda. Taj uređaj Dom zdravlja u Metkoviću mogao je dobiti besplatno. Tvrdi tako jedan od distributera uređaja Pavel Pisarović u razgovoru za RTL.

Vrlo jednostavno i brzo gotovo

Pisarović kaže da takvih uređaja, koji određuju markere iz krvi, i upućuju na upalno stanje u organizmu, ima više na tržištu, da ovisno o modelu mogu analizirati od jednog pa do 30 parametara, a o tome ovisi i cijena koja se kreće od 10 do 30 tisuća kuna. Kaže kako jesu namijenjeni upravo za ambulante, hitne službe, izolirane liječnike...

"Cijela procedura za dječaka gdje bi se trebao napraviti upalni faktor trajao bi između 30 sekundi i maksimalno 3 minute.

Uzme se krv iz prsta i prenese se na karticu. Potom se kartica stavi u uređaj i on izbaci rezultat.

U konkretnom slučaju tražio bi se parametar CRP-a koji upućuje na sepsu ili trovanje krvi", objasnio je Pisarović u RTL Direktu.

Zakon ne dozvoljava da se bilo tko osim medicinskih biokemičara koristi uređajem

"Mi smo bili u pregovorima s Domovina zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije, ali je cijela stvar stala, usprkos njihovom velikom interesu, zbog toga što trenutni pravilnik odnosno Zakon o medicinskoj biokemiji onemogućava bilo kome, osim medicinskim biokemičarima, rad s krvlju", dodao je Pisarović koji se pita zašto je uopće na snazi još uvijek zakon iz 2003. godine kada tehnologija nije bila na razini kakvoj je danas.

Neki liječnici su unatoč zakonu kupili uređaje

"Ti uređaji za određivanje raznih parametara iz krvi može bilo koje zdravstveno osoblje koristiti uz minimalnu edukaciju od jednog dana. Mi smo upozorili Ministarstvo na to.

Imamo primjera gdje su nam liječnici sami došli i kazali da su svjesni zakona, ali će ga namjerno kršiti jer to nije u interesu naših pacijenata. Kompletna Hitna pomoć jedne županije je odlučila mimo Zakona nabaviti te uređaje i koriste ih svakodnevno već dvije godine jer je odgovorna osoba rekla da želi da ljudi u njezinoj županiji imaju maksimalnu zdravstvenu skrb. I to je ono što se treba promijeniti", kaže Pisarović i dodaje da treba hitno napraviti promjenu Pravilnika da bi se ti uređaju koji su iz godine u godinu sve jeftiniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.