VIDEO Ovaj čovjek tvrdi: Ja sam proizveo otrov koji su dali Skripalu i njegovoj kćeri

Screenshot: YouTube

RUSIJA i dalje negira svoj program o kemijskom oružju, a za to vrijeme na površinu izlaze novi detalji oko trovanja tajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom Salisburyju početkom ožujka.
 
Vladimir Uglev je znanstvenik koji je u intervjuu za BBC priznao da je pomogao razviti nervni agens novičok kojim su otrovani Skripal i njegova kći.
 
"Cilj je bio proizvesti puno moćniju supstancu od nervnog agensa VX, čak i do deset puta. Mi smo to i učinili", tvrdi 71-godišnji Uglev i navodi da je otrov s kojim je Skripal otrovan identificiran pod kodom A-234.
 

"Ovo nisu prve žrtve koje smo otrovali"

Ako je taj otrov toliko snažan, kako je onda Skripal preživio? Uglev je uvjeren da je ruski agent primio tek malu dozu otrova, "blizu razine praga".

Ovog tjedna objavljeno je da je otrov bio dostavljen u tekućem obliku. Uglev je svjestan svoje odgovornosti.

"Ovo nisu prve žrtve koje nosim na duši. Mogao bih nabrojati još desetak ljudi otrovanih tom supstancom", kaže taj znanstvenik koji je radio u državnom laboratoriju u Saratovskoj oblasti na jugozapadu Rusije. Jednom je i sam sudjelovao u incidentu s novičokom.

"Bio je to novičok A-240. Tom prilikom, otapalo je prokuhalo i iskipjelo na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u klorovodičnu kiselinu i oprao peroksidnom otopinom", priznaje Uglev.

Tvrdi da su on i Skripal nastradali od istog novičoka. Sudeći po uzorcima testova, moguće je da su baš Uglevove ruke stvorile otrov kojim je otrovan Skripal. Rusija se i dalje brani i tvrdi svoju nevinost, a Uglev time nije iznenađen.

"Nije problem čovjeka, nego društva"

"Nije problem Putina, nego društva i države. Logika ukazuje na to da iza svega stoji Rusija. Vlast se tako brzo pokušala ograditi od svega, kao razbojnik koji nešto ukrade u trgovini - prvi će povikati da nije kriv i optužiti nekog drugog", zaključuje Uglev.

Podsjetimo, Julija Skripal puštena je iz bolnice prije deset dana, a ni njezin otac Sergej više nije kritično. Policija je potvrdila da je novičok visoke koncentracije pronađen u njihovom domu u Salisburyju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.