Otkriveno ime špijuna koji je sastavio dosje o Trumpu, sada se skriva zbog straha za život

Foto: FAH

BIVŠI britanski špijun koji je sastavio dosje o Donaldu Trumpu, a čija je objava u središtu najnovijeg Trumpovog skandala, nije više anoniman.

>>SKANDAL TRESE AMERIKU Rusi imaju eksplozivne informacije o Trumpovom privatnom životu?

Skriva se u strahu za život

Njegovo ime je Christopher Steele i bivši je agent britanske Secret Intelligence Service, poznatije pod akronimom MI6. Godinama je radio u britanskom veleposlanstvu u Rusiji, u Francuskoj te u Londonu, u Foreign and Commonwealth Office, javlja Reuters.

Steele je prije nekoliko dana napustio svoj dom i trenutno se skriva "u strahu za život", s obzirom na vrlo kompromitirajuća saznanja o povezanosti i utjecaju koji Rusija navodno ima na novoizabranog američkog predsjednika, javlja u međuvremenu BBC.

Naime, glavno saznanje Steelove istrage je da je Trump "ranjiv na ucjenu" od strane ruskih vlasti.

Stekao povjerenje FBI-a suradnjom na istrazi FIFA-e

Nakon što je napustio obavještajnu službu, Steele je nastavio raditi kao privatni istražitelj. Njegovu istragu o korupciji u FIFA-i, međunarodni nogometni savez smješten u Švicarskoj. Rezultate te istrage proslijedio je američkom FBI-u.

Na temelju suradnje oko afere s FIFA-om, Steele je stekao povjerenje američkih obavještajaca, u svakom slučaju dovoljno da njegov dosje o Trumpovim vezama s Rusijom uzmu ozbiljno.

Kako tvrde izvori bliski Steeleu, britanska Football Association angažirala je njegovu tvrtku Orbis Business Intelligence za istragu o FIFA-i.

Angažirao ga Jeb Bush

Što se Trumpa tiče, Orbis je prvo angažirala američka tvrtka za političko istraživanje FusionGPS, na račun neimenovanih republikanaca koji su htjeli spriječiti Trumpa da osvoji republikansku nominaciju za predsjedničke izbore. Kako izvještava BBC, u pitanju je bio nitko drugi nego Jeb Bush, Trumpov protukandidat i brat bivšeg predsjednika.

Kad je Trump ipak osvojio nominaciju, pretpostavlja se da su Steelea na zadatku zadržali demokrati, s kojima je kasnije podijelio svoj dosje - kao i s nekim medijima. Steele je dosje podijelio i s agentom FBI-a s kojim je ranije surađivao.

Orbis ne želi potvrditi da stoji iza dosjea

Međutim, suradnju s FBI-em Steele je prekinuo prije izbora 8. studenog jer je bio frustriran odugovlačenjem njihove istrage o Trumpu.

Mediji su mjesecima bili u posjedu Steeleovog dosjea, uključujući Reuters, ali ga nisu objavili jer nisu mogli nezavisno potvrditi kontroverzna saznanja koja su u njemu dokumentirana. To je napokon učinio Buzzfeed i time, osim o Trumpu, izazvao kontroverze na temu novinarske etike.

Direktor i suosnivač Orbisa Christopher Burrows nije htio potvrditi ni opovrgnuti da je upravo ova tvrtka proizvela dosje o novoizabranom američkom predsjedniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.