Otkriven uzrok lažne uzbune o napadu na Havaje, zaposlenik je mislio da je vježba stvarna

 Foto, screenshot: Hina, Twitter

HAVAJSKI zaposlenik koji je prouzročio lažnu uzbunu o raketnom napadu ranije ovog mjeseca sada tvrdi da je krivo čuo poruku za vrijeme vježbe i povjerovao da je balistički projektil zaista na putu za ovu američku saveznu državu.
 
>> 20 MINUTA UŽASA Stanovnici Havaja dobili poruku da stiže projektil, uzbuna je bila lažna
 
Ova verzija događaja u proturječju je s ranijom koju su iznijeli havajski dužnosnici, koji su naveli kako je uzbuna 13. siječnja poslana jer je zaposlenik pritisnuo krivu tipku na padajućem izborniku u korisničkom sučelju. 
 
Uzbuna koja je poslana na mobitele stanovnika Havaja dovela je do opće panike diljem ove otočne savezne države, čemu je doprinijela i činjenica da poruka o ''balističkoj raketnoj prijetnji za Havaje'', u kojoj se stanovnike upozorilo da ''ovo nije vježba'' te da ''hitno potraže sklonište'', nije ispravljena punih 38 minuta.
 
Pravi projektil iz Sjeverne Koreje došao bi na Havaje za 20 minuta
 
Budući da se dogodila usred povišenih tenzija sa Sjevernom Korejom, koja je prošle godine izvela šesto nuklearno testiranje po redu i cijeli niz testiranja balističkih projektila, ljudi su bili uvjereni da je režim Kim Jong-una pokrenuo nuklearni napad na SAD. Havaji su jedna od američkih država koje su najbliže Sjevernoj Koreji, a prošli mjesec je Agencija za praćenje naoružanja izvijestila kako je raketa pokrenuta iz Sjeverne Koreje imala dovoljan domet za napad na Havaje. Na otok bi stigla u roku od 20 minuta od lansiranja. 
 
Guverner Havaja David Ige danas je objavio zaključke interne istrage koji pokazuju da je do incidenta došlo zbog nevjerojatnog spleta okolnosti i pogreške problematičnog zaposlenika koji je otpušten prošlog tjedna, kako javlja Washington Post. Osim njega, ravnatelj Havajske agencije za upravljanje izvanrednim situacijama jutros je dao ostavku zbog odgovornosti za incident.
 
Došlo do zabune oko vježbe za uzbunu
 
Zaposlenik je, navodi se u preliminarnom izvještaju Savezne komunikacijske komisije (FCC), ''tvrdio da je bio uvjeren...kako je ovo bila prava izvanredna situacija, ne vježba''. Sve je počelo kad je nadzornik u noćnoj smjeni odlučio testirati zaposlenike u jutarnjoj smjeni spontanom vježbom. Međutim, nadzornik za jutarnju smjenu mislio je da se vježba odnosi na noćnu smjenu, stoga nije bio pripremljen za vježbu.
 
U skladu sa standardnom procedurom, noćni nadzornik pustio je lažnu obavijest pacifičkog zapovjedništva američke vojske o prijetnji. Lažna poruka je uključivala riječi ''vježba, vježba, vježba'', ali i ''ovo nije vježba'' u kasnijem dijelu poruke. Sporni zaposlenik navodno nije čuo prvi dio poruke. Prema istrazi, on je jedini koji je krivo shvatio vježbu. 
 
Guverner zaboravio lozinku za Twitter
 
Problem je pogoršao program za uzbunu koji ''omogućuje korisnicima da šalju prave uzbune i uzbune za vježbu koristeći isto sučelje'', kako je objasnio odvjetnik James Wiley iz odjela za domovinsku sigurnost FCC-a. 
 
Nadalje, američko vojno pacifičko zapovjedništvo zaprimilo je uzbunu, provjerilo i utvrdilo da nema prave uzbune te poslalo upit Havajima, ali nije poslalo vlastitu poruku da je uzbuna lažna jer nije htjelo stvoriti konfuziju. A krizu je do kraja zakomplicirao sam guverner Ige, koji je priznao kako nije na vrijeme obavijestio javnost o lažnoj uzbuni jer je, kako kaže, zaboravio svoju lozinku za Twitter. Budući da državne službe nisu imale službeni plan za rješavanje lažne uzbune, nisu mogle na vrijeme reagirati.
 
Zbog svih ovih nesretnih okolnosti, vlastima je trebalo punih 38 minuta da pošalju obavijest o lažnoj uzbuni. Zaposlenik koji je prouzročio neviđeni incident odbio je ispitivanje istražitelja, ali dao je pismenu izjavu o cijelom događaju. 
 
''Svaka državna i lokalna vlada koja odašilje uzbune mora naučiti iz ovih pogrešaka'', rekao je Pai. ''Svaka mora osigurati da su prave zaštitne mjere na mjestu… Javnost mora biti u stanju vjerovati da kad vlada šalje uzbunu da je to zaista vjerodostojna uzbuna.''
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.