Otac potencijalnog bombaša iz Detroita upozorio SAD na svog sina



AMERIČKI vladini dužnosnici rekli su Associated Pressu kako je otac Nigerijca koji je jučer pokušao raznijeti zrakoplov u Detroitu već upozorio američko veleposlanstvo u Abuji zbog svog sina.

Umar Farouk Abdulmutallab, 23-godišnjak koji je na Božić skoro uspio u naumu uništavanja zrakoplova koji je letio iz Lagosa preko Amsterdama u Detroit, već je prije četiri tjedna spomenut u izvještajima u kojima je povezan s Al Qaidom i s grupama iz Jemena, rekao je jedan dužnosnik Kongresa.

Pojavio se u izvještajima

Drugi dužnosnik rekao je kako je Abdulmutallabov otac američkom veleposlanstvu u gradu Abuji javio da bi mu sin mogao biti povezan s terorističkim grupama, ali nijedna od tih informacija nije bila dovoljna da potencijalnom bombašu zabrane ulazak u SAD.

Abdulmutallab je vizu dobio u lipnju 2008. godine, a ona je vila važeća do lipnja 2010. godine. Oba dužnosnika zatražila su anonimnost.

Incident se odvio na Božić, malo prije podneva po lokalnom vremenu. Putnici u avionu opisali su kako se prvo moglo čuti eksploziju koja je zvučala kao petarda, nakon čega se moglo vidjeti dim i vatru. Nastala je panika, a ubrzo su se putnici i posada aviona zatrčali prema Abdulmutallabu i svladali ga. Nigerijac je zadobio teške opekline po tijelu, ali trebao bi preživjeti.

Šok

Diljem SAD-a vijest je prouzročila paniku, jer su se svi sjetili kobnih napada na Svjetski trgovački centar 2001. godine. Unatoč snažnim mjerama sigurnosti u zračnom prijevozu, ponovno je usamljeni napadač uspio prouzročiti potencijalno veliku štetu. Najavljuje se još veće postroženje sigurnosnih mjera.

Predsjednik Barack Obama, koji je Božić s obitelji i prijateljima provodio na Havajima, cijelo je vrijeme bio obavještavan.

Osim Al Qaidinih napada na WTC, svi su se prisjetili incidenta iz prosinca 2001., kad je Richard Reid pokušao raznijeti avion na letu iz Pariza u Miami, eksplozivom u svojim cipelama. Zbog njega putnici prije ulaska u avione moraju skinuti cipele kad prolaze sigurnosne točke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.