Osuđeni lopovi iz "pljačke stoljeća". U Dresdenu ukrali dragulje od 113 milijuna eura

Screenshot: BBC

POKRAJINSKI sud u Dresdenu osudio je danas petoricu pripadnika berlinskog arapskog klana na višegodišnje zatvorske kazne zbog krađe nakita koji pripada povijesnom muzeju Zelenom svodu u Dresdenu, u kojemu se čuva neprocjenjivo kraljevsko blago. Podsjetimo, pljačkaši su 25. studenog 2019. upali u povijesni muzej u Kraljevskoj palači u Dresdenu, gdje se čuva 4000 dragocjenih predmeta od slonovače, zlata, srebra i dragulja. 

Zašto tako blaga kazna?

Među njima su se nalazile svjetlucave figurice ukrašene draguljima i pehari izrađeni od pozlaćenih nojevih jaja. Jedan od najpoznatijih komada zbirke, 41-karatni zeleni dijamant poznat kao Zeleni Dresden, u to vrijeme nije bio u muzeju, već na posudbi Muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku. 

Sud je petoricu pripadnika arapskog kriminalnog klana Remmo, starih između 25 i 29 godina, osudio na kazne od četiri i pol do šest i pol godina zatvora. Pripadnici arapskog klana sa sjedištem u Berlinu uhićeni su nekoliko mjeseci nakon pljačke i od tada se nalaze u pritvoru.

Relativno blage kazne rezultat su dogovora između odvjetnika okrivljenih i vlasti prema kojem je vraćen najveći dio ukradenih dragulja koji su djelomice bili sakriveni i u jednom berlinskom kanalu. Dobar dio nakita je tijekom pljačke oštećen. 

Jedan od osuđenih se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog druge spektakularne pljačke, kada je 2017. iz berlinskog Bode muzeja ukraden stotinu kilograma težak zlatnik. Pripadnici arapske obitelji su bili do sada umiješani u nekoliko spektakularnih pljački, između ostalog i pljačke dragulja iz berlinske luksuzne robne kuće KaDeWe 2014.

Policija pronašla samo dio ukradenih predmeta 

Na snimkama s nadzornih kamera vidi se kako dva maskirana lopova razbijaju staklo i grabe 21 dragocjenost optočenu dijamantima. U samo nekoliko minuta, ukrali su neke od najvrjednijih svjetskih povijesnih dragulja. Policija je od tada pronašla samo dio ukradenih predmeta. 

Ravnateljica zbirke Marion Ackermann je kazala da materijalna vrijednost predmeta u muzeju ni približno ne odražava njihovu neprocjenjivu povijesnu i kulturnu važnost. Gotovo svi ukradeni artefakti napravljeni su tijekom vladavine Fridrika Augusta III. 

Njemački mediji su u to vrijeme izvijestili da se radilo o najvećoj pljački stoljeća. Bild je primjerice pisao da je "vjerojatno riječ o najvećoj pljački umjetnina od Drugog svjetskog rata". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.