Osuđena članica kulta koja je prije 37 godina ubila kćer u Australiji

Screenshot: Australian Missing Persons Register

Članica kulta koja je nasmrt pretukla svoju dvogodišnju kćer u Australiji osuđena je na devet godina zatvora, javlja BBC.

Tillie Craig nestala je s farme "Ministarstva božjeg" 1987. godine. Njezin otac tada je pokrenuo potragu koja je trajala desetljećima. Rečeno mu je da je posvojena. U stvarnosti, Tillie je ubijena plastičnom cijevi. Njezine posmrtne ostatke navodno je spalio vođa sekte i razbacao ih po Novom Južnom Walesu (NSW).

Djeca u komuni morala obavljati kućanske poslove, tukli ih plastičnim cijevima

Ellen Rachel Craig (62) optužena je za ubojstvo svoje kćeri 2022. godine nakon dojave policiji. Kasnije je priznala krivnju za ubojstvo iz nehaja. Prilikom izricanja presude, sutkinja Natalie Adams prihvatila je obranu Craig koja je tvrdila da nije namjeravala nanijeti teške ozljede Tillie, ali je rekla da bi nazivanje njezine smrti tragedijom bilo "grubo podcjenjivanje".

"Umrla je od ruke nekoga čija je uloga bila da je zaštiti", rekla je Vrhovnom sudu NSW-a. Prema onome što je pročitano na sudu, djeca u komuni morala su obavljati kućanske poslove, bez obzira na dob, i često su disciplinirana komadom cijevi. Craig je, nezadovoljna načinom na koji je njezina kći čistila, djevojčicu pretukla na smrt.

Djevojčicu je pretukla na smrt, tijelo joj položila u kadu

Djevojčicu je zatim položila u kadu i čekala da se vođa kulta Alexander Wilon, kojeg su zvali "Papa", vrati. On se nakon toga pomolio za uskrsnuće djevojčice. Wilon je tada optužen da je kremirao Tillie, a njezin pepeo rasuo te zabranio članovima kulta da govore o onome što se dogodilo.

Optužen je za sudjelovanje u ubojstvu, a kasnije i za seksualna zlostavljanja koja nisu povezana s ovim slučajem. Ali, ne sudi mu se zbog terminalne bolesti.

"Nikad si to neću oprostiti"

Craig je u studenom 1987. izbačena iz kulta i otputovala je na Novi Zeland, gdje je živjela pod nekoliko pseudonima do uhićenja i izručenja 2021. godine. U dijelu pisma koje je pročitano sudu, Craig se ispričala za svoj zločin tvrdeći da joj se "nešto dogodilo" kao majci na farmi. "Moji postupci su bili užasni, užasni, užasni." "Nikada si neću oprostiti ono što sam učinila", poručila je i dodala da želi "pravdu" za svoju kćer i da se pomirila sa svojom kaznom.

Tilliein otac, Gerard Stanhope, nekoliko je puta posjetio kult tijekom potrage za svojom kćeri, ali nije znao da je ubijena sve dok njegova bivša partnerica nije uhićena. "Godinama sam se budio s nadom da ću je pronaći i odlazio u krevet shrvan što to u tome nisam uspio", rekao je.

Craig će imati pravo na uvjetni otpust nakon šest godina u pritvoru, u studenom 2027.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.