Ospice u Splitu: U bolnici završio 35-godišnji Šveđanin podrijetlom iz BiH

Ilustracija: 123rf

U SPLITSKOM KBC-u je u ponedjeljak s ospicama došao 35-godišnji Šveđanin, podrijetlom iz BiH. Kako se radi o blažem obliku bolesti, pušten je da se liječi kod kuće. 

"U Split je došao već u inkubaciji, zarazio se najvjerojatnije u BiH. Sve je pod kontrolom, kontakti su evidentirani, provjeren je cijepni status i sve koje je trebalo cijepiti cijepljeni su. On je djelomično cijepljen, klinička slika u takvim situacijama je lakša kada je osoba primila dio cjepiva. Možemo očekivati ovakvih situacija, turistička sezona je u tijeku i dolaze nam ljudi iz cijelog svijeta", kazao je dr. Ivo Petrić, šef službe epidemiologije u splitskom Zavodu za javno zdravstvo, piše Radio Dalmacija

Na ospice se sumnjalo i kod jednog pacijenta u Zadru, no neslužbeno se doznaje kako nisu potvrđene.

Upute ako sumnjate na ospice

"Obavještavamo sve građane koji razviju simptome koji mogu upućivati na početne simptome ospica (povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, crvenilo očiju), a iz bilo kojeg razloga sumnjaju da su se zarazili virusom ospica (npr. bili su u kontaktu s osobom oboljelom od ospica ili s osobom koja je imala osip uz povišenu tjelesnu temperaturu, u zadnjih 3 tjedna od pojave simptoma bili su u zdravstvenoj ustanovi) da učine sljedeće:

Ne odlaze u ordinacije liječnika obiteljske medicine, pedijatara, zavode za hitnu medicinu već da se PRVO telefonom jave svom liječniku obiteljske medicine / pedijatru i pojasne im simptome.

U slučaju opravdane sumnje, liječnik obiteljske medicine/pedijatar uputit će pacijenta direktno na Infektološki odjel OB Dubrovnik i to na stražnji ulaz bolnice (cestom iza glavnog ulaza u bolnicu). Treba paziti da pri tome budu u kontaktu sa što manjim brojem ljudi.

Ove upute trenutno su važeće i podložne su promjenama sukladno razvoju situacije.

Pozivamo sve roditelje/skrbnike/staratelje da cijepe svu necijepljenu djecu. Također, pozivamo na cijepljenje sve nezaštićene zdravstvene radnike i radnike dječjih vrtića", stoji u priopćenju HZJZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.