LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Osijek ima jedno od top pet svjetskih natjecanja u ekstremnim sportovima

Foto:

PANNONIAN Challenge održava se ove godine jubilarni 20. put. U dva desetljeća od prijateljskog druženja prerasli su u jedan od pet najpoznatijih natjecanja u ekstremnim sportovima, a kako je cijela priča nastala ispričao nam je Jurica Barać, bivši BMX sportaš koji je dugi niz godina u organizaciji ovog natjecanja.

Druženje preraslo u natjecanje s preko 300 natjecatelja

“U Osijeku je još prije rata postojala jedna ekipa koja nije, kao svi drugi, trenirala nogomet, nije se bavila nekim klasičnim sportovima, bili su malo drugačiji - vozili su BMX i skejt. Dogodio se rat, njihova druženja su zamrla, no nekoliko godina nakon rata dečki su se odlučiti opet okupiti. Našli su se ponovno 1997. godine i tada to još uvijek nije bilo natjecanje, nego druženje stare ekipe. Rodila se ideja da bismo mogli napraviti pravo natjecanje, s nagradama, partyjima i tako je dvije godine kasnije krenuo Pannonian Challenge. Svake godine pojačavan je nagradni fond, polako, iz godine u godinu je priča rasla i prerasla u pravi festival.  Zanimljivo je da ima ljudi koji već 20 godina dolaze - bili su na prvom i svakom do sada. Nema puno natjecanja koje se mogu pohvaliti time. Od početka se govori da je Pannonian poznat po domaćinstvu. To je ta neka slavonska nota, gdje smo prepoznati kao dobri domaćini, gdje uvijek ima previše hrane, previše pića, gdje će ti netko dati svoj krevet. Ove godine očekujemo između 300 i 400 natjecatelja, najviše u BMX disciplini. Prvi put u BMX-u imamo i žensku kategoriju i ja se jako tome veselim. Cure rade odlične stvari i bit će atraktivno gledati”, kaže Barać.


Natjecatelji iz cijelog svijeta

Prije deset godina Pannonian je odlučio prerasti regionalne okvire i postao pravo internacionalno natjecanje koje okuplja sportaše s gotovo svih kontinenata.

“Negdje 2009. počeli smo Pannonian Challenge bildati kao pravi festival - uveli smo volontere, napravili kamp, počeli raditi tv prijenos, pojačali nagradni fond, boriti se na internacionalnoj razini. Do tada je to bilo lokalno ili regionalno događanje, a od tada smo počeli dovoditi ljude iz SAD-a, Australije, Azije. Počeli smo stvarati internacionalno natjecanje. Danas smo sigurno među top pet natjecanja u ekstremnim sportovima na svijetu, što je kad uzmete u obzir da se održavamo u Osijeku jedno pravo čudo, kao da u Dubaiju stavite skijaško natjecanje”, kaže Barać.

Ulazak u olimpijski program

Vjetar u leđa bilo im je i to što su ekstremni sportovi - skate, role i BMX - postali olimpijski sportovi.

“Tri su bazična ekstremna sporta - role, skate i BMX, a imamo još i romobil kojim se bavi sve više klinaca. Također imamo i break dance - to naravno nije ekstremni sport, ali spada u tu subkulturu. Uz to imamo i crtanje grafita. BMX, skate i role postali su 2017. olimpijski sportovi, što je za sve nas velika prekretnica. BMX je sada al pari skijanju, imate odbor za BMX, svjetski kup u BMX-u, svjetsko prvenstvo, reprezentacije - sve”, kaže Barać.


Barać se osim organizacijom festivala i sam bavio ekstremnim sportom - BMX-om.

“Kupio sam BMX kao i svaki drugi klinac i jedan dan sam se našao u skejt parku. Tada skužiš što je to - tamo sam se zaljubio u ekstremne sportove. Privukla me cijela ta atmosfera, opuštenost. Prije toga sam trenirao nogomet, odbojku, trening je u sedam, mora ovo, moraš ono. Ovdje uzmeš bicikl i uživaš. Nakon dvije ili tri godine postao sam profesionalni vozač”, kaže Barać.

Ekstremni sportovi, naravno, nose i dosta opasnosti za one koji se njima bave.

“Svaki dan na treningu možete ostati u invalidskim kolicima, ili poginuti. Puno je sportaša koji su ostali u kolicima - ja imam nekoliko prijatelja koji su tako prošli - ali to su ekstremni sportovi. U ekstremnim sportovima nemate samo svoje tijelo koje pripremate za napore, nego imate i skate, role ili bicikl. Koliko puta mi se dogodilo da se zaletim na neku rampu i tik prije rampe pukne lanac. Odeš na jednu stranu, a bicikl na drugu. Osim toga, trenira se vani, često je izuzetno vruće, a na sebi imaš štitnike, opremu. No ipak, najuspješniji sportaši u ekstremnim sportovima vrlo su slični vrhunskim sportašima u ostalim sportovima - puno rade, imaju talent i disciplinu'', kaže Barać.

Skater u 10 najplaćenijih sportaša SAD-a

Iako nisu toliko popularni, u usporedbi s nogometom, ili košarkom, može se živjeti od ekstremnih sportova, a neki su se probili i među najplaćenije sportaše.

“Skater Ryan Sheckler je bio u 10 najplaćenijih sportaša Amerike. U nogometu, košarci i sličnim sportovima sportaše plaćaju klubovi, no ekstremni sportaši imaju veliku bazu pratitelja i zato su atraktivni sponzorima, tako da može se živjeti od toga, pogotovo danas kad su to postali olimpijski sportovi”, kaže Barać.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.