Organi malenog Siščanina Alena spasili živote četvero djece diljem svijeta

ČETVEROGODIŠNJI Siščanin Alen izgubio je bitku za svoj život, no velikodušnom odlukom njegovih roditelja spašena su četiri života njegovih vršnjaka. Alenovo srce tako i dalje kuca u dječaku iz Engleske, njegova jetra presađena je dvogodišnjaku iz Španjolske, jedan je bubreg doniran petogodišnjaku kojem je transplantacija obavljena u KBC-u Zagreb, dok je drugi bubreg presađen djetetu u Švicarskoj, piše Jutarnji list.

Maleni Alen rođen je s teškom manom na mozgu - s cistom i i hidrocefalusom. Ubrzo je uspješno operiran u zagrebačkoj bolnici u Klaićevoj. Četiri godine je dijete dobro napredovalo te je, prema riječima dr. Miroslava Gjurašina koji ga je i operirao, nedavna kontrola protekla dobro.

No, prošlog utorka iznenada mu je pozlilo. Dijete je dobilo teški epileptični napad, nakon čega je uslijedila koma. Hitno je prevezen iz Siska u zagrebačku Klaićevu bolnicu, no samo nekoliko sati nakon napada uslijedila je moždana smrt. Dječaka su na životu održavali samo aparati, a roditelji su se tada na prijedlog liječnika odlučili na donaciju organa. Maleni Alen tako je u srcima četiriju obitelji ostao vječni dobrotvor.

Slična priča dogodila se mjesec dana ranije kada je 13-godišnja sportašica iznenada izgubila svijest i zbog velikog krvarenja pala u komu. I njezini su organi transplantirani djeci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Presađivanje organa u Hrvatskoj čeka 390 ljudi, dok se u EU ta brojka penje na 56.000 osoba. Svaki dan 12 ljudi umre u Europskoj uniji ne dočekavši transplantaciju, piše Jutarnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.