Orešković brani čast, Most ne da obraz, HDZ štiti nacionalni interes, a SDP apelira na savjest

Foto: Borna Filić/Pixsell

PREMIJER Tihomir Orešković najavio je kako će braniti svoju čast u Saboru.  Zastupnici Mosta danas su svojom akcijom naglasili kako "obraz nema cijenu". HDZ i Tomislav Karamarko najavljuju novu Vladu bez Petrova i Oreškovića koja će braniti nacionalne interese. Na kraju SDP koji traži raspuštanje Sabora apelira na savjest.

Sve puno slogana, a ništa u državi ne funkcionira

Svatko ima svoj slogan koji gura kao svoju glavnu političku poruku. Baš kao da je predizborna kampanja. A nije!

Vlada ne funkcionira, ministri ne obavljaju svoje dužnosti, zastupnici ne dolaze na posao, a u moru ispraznih političkih floskula u prvi plan ne dolaze katastrofalne odluke ove Vlade od prodaje prosperitetnih hrvatskih tvrtki, pretvaranja zaštićenih šuma u golf igrališta do davanja polja za nafte bušotine.

Još uvijek aktualni premijer Tihomir Orešković jučer je na konferenciji na medije, na kojoj je predstavio upravo investiciju u naftne bušotine, rekao da ga Karamarko neće otjerati lažnim optužbama da je pokušao uspostaviti kancelarsku diktaturu, te da će čast braniti u Saboru.

Čast su jučer spominjali i Mostovci, koji su u Sabor došli s papirima da njihov obraz nije na prodaju. Reakcije je to na najave iz HDZ-a da dio Mostovaca ne podržava čvrst stav Bože Petrova koji će HDZ-u dao ultimatum: ili neka pokažu 76 ruku ili neka odustanu od opoziva Oreškovića ili novi izbori,  Istovremeno, trojica su odmetnutih Mostovaca, Lovrinović, Martinović i Mišić, osnovali vlastiti klub zastupnika u Saboru, optužujući Most da se više ne zalaže za vrijednosti na kojima je dobio glasove.

HDZ koji pokušava strušiti Oreškovićevu vladu i za novu kojoj bi na čelu bio dosadašnji ministar financija Zdravko Marić pridobiti što više zastupnika, pridobiti što veći broj zastupnika, ovih se dana pozivao na nacionalni interes, jednu od najkorištenijih političkih sintagmi proteklih mjeseci u Hrvatskoj. Na nacionalni interes pozivali su i HDZ-ovi europarlamentarci koji su se usprotivili Karamarku i pozvali svoje kolege u Hrvatskom saboru da ne glasaju za opoziv Oreškovića.

SDP koji je pokrenuo inicijativu za prikupljanje potpisa za raspuštanje Sabora, apelirao je na savjest Mostovaca bez kojih opozicija neće moći do natpolovične većine. "Odluka MOST-a je pitanje njihove savjesti i odgovornosti", rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Floskule o temeljnim vrijednostima kao na placu

Da ne čitamo podtekst, ispalo bi da političari ne govore o odlukama koje će itekako utjecati na naše živote jer vode nekakvu svetu borbu za ono što se može prepoznati kao temeljne vrijednosti: nacionalni interes, čast i savjest.

No, s obzirom na političko kokošarenje koje gledamo proteklih mjeseci u kojem je nacionalni interes zapravo drugo ime za interes stranke, partije ili pojedinca, čast koja vrijedi samo pred novinarskim mikrofonima i kamerama i savjest koja je savršeno usklađena s vlastitim interesom, postaje jasno da se samo radi o igri prijestolja u kojoj se floskule o temeljnim vrijednostima koriste kao na placu.


Njihova upotreba, prema svemu sudeći, ima jednostavan i prilično proziran cilj: prikazati sebe i svoju opciju kao ispravnu, kao onu koja, za razliku od drugih, u ovom prilično jadnom političkom cirkusu sudjeluju iz viših ciljeva. Naravno, ti su ciljevi nacionalni interes, čast i savjest. I još poneka imenica bez jasnog sadržaja.

Jučer se tako Most dičio svojom nepotkupljivim obrazom koji su pregazili već kada su ušli u koaliciju, ili kako to oni vole zvati, suradnju s jednom od dvije velike stranke, Orešković koji je u tri sada odlučio da će postati premijer govorio je o obrani svoje časti, SDP se pozivao na savjest, iako iz savjest nije spriječila da tek posljednje godine svog mandata počnu sramežljivo raditi na boljem životu građana, a HDZ, stranka optužena za sustavnu korupciju, čiji je čelnik preko supruge u kućni budžet dobivao novac od Joze Petrovića, konzultanta MOL-a s kojim je Hrvatska u sporu.

Možemo samo pretpostavljati što će sve glavni politički akteri izgovoriti u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore, koji će se, predviđaju analitičari, čak i ako se uspije formirati nova Vlada, održati do kraja godine. A možemo, na temelju prijašnjih iskustava, pretpostaviti i da će isti ti politički akteri voditi ključnu riječ i nakon novih izbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.