Orco grupa najavila tužbu protiv Hrvatske jer država nije zaštitila njihova ulaganja

GRUPACIJA Orco Property namjerava pred međunarodnim sudom podići tužbu protiv Hrvatske, jer smatra da država nije zaštitila njihova ulaganja, prenosi danas Poslovni dnevnik, navodeći kako je informacija još uvijek neslužbena.

Tako bi, kako se navodi, javno-privatno partnerstvo države i grupacije Orco Property u hotelima Sunčani Hvar moglo završiti pred sudom, jer će ta grupacija svoja ulaganja u Hrvatskoj pokušati zaštititi pred nekom međunarodnom sudačkom institucijom.

No regionalni direktor Orco grupacije i član Nadzornog odbora Sunčanog Hvara Dragan Lazukić tu informaciju nije želio ni potvrditi ni demantirati, priznavši samo da nakon prošlotjedne Skupštine na kojoj je Hrvatski fond za privatizaciju odbio sve prijedloge za osiguranje stabilnosti Sunčanog Hvara Orco sa stručnjacima analizira koji su mogući daljnji potezi.

Orco ljut zbog neposlovnog ponašanja HFP-a

Poslovni dnevnik tvrdi kako Orco grupa i država, donedavni poslovni partneri, sada već otvoreno ratuju, no u tekstu se tvrdi kako je predstavnike Orco grupe posebno razljutilo donedavno ponašanje Hrvatskog fonda za privatizaciju kao direktnog partnera.

HFP je navodno na posljednju Skupštinu dioničara, umjesto predsjednika Fonda Vedrana Duvnjaka, poslao predstavnicu koja je tek formalno odradila (ne)izglasavanje odluka, dok je Duvnjak na hodniku zgrade pred novinarima oštro kritizirao Orco grupaciju, najavljujući prodaju Sunčanog Hvara novom strateškom partneru.

Takva je vijest bila iznenađenje za predstavnike Orca, koji o tome s Fondom nisu razgovarali, podsjećajući da su se obje strane u sporazumu o javno-privatnom partnerstvu obvezale da će uložiti maksimalne napore kako bi sve sporove riješili sporazumno.

A tek ne uspije li se postići obostrano prihvatljiv dogovor u roku od 30 dana, sporazum predviđa rješavanje spora arbitražom prema pravilima Međunarodne trgovačke komore, čija bi odluka bila obvezujuća za obje strane.

Orco spreman i na tužbu zbog nezaštićenih ulaganja

Arbitražu bi, prema istom sporazumu, činila tri arbitra, s tim da bi po jednoga birali partneri, a jednoga bi predložila Međunarodna trgovačka komora. Sjedište arbitražnog postupka bilo bi u Zagrebu, mjerodavno pravo Hrvatske, a jezik engleski.

No osim tužbe protiv HFP-a, mnogo veću neugodnost, tvrdi Poslovni dnevnik, Hrvatskoj će nanijeti vrlo vjerojatna tužba koju će Orco grupacija pokrenuti protiv države zbog toga što nije zaštitila ulaganja.

Vođenje takvog spora vrlo će se vjerojatno voditi sukladno odredbama ugovora o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja između Hrvatske i Luksemburga, gdje je registriran Orco, a koji predviđa rješavanje spora mirenjem ili arbitražom Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID).

HFP za sada ne želi komentirati najavu mogućeg raspleta sukoba pred sudom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.