Orban i dalje ne želi glasati za proračun Europske unije i plan oporavka

Foto: EPA

MAĐARSKA još uvijek ne želi prihvatiti da za financijski paket iz europskog proračuna uvjet bude poštovanje vladavine prava, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban. On je odbio predloženu obvezujuću izjavu kojom se interpretira pravilo o poštovanju vladavine prava. Poljske vlasti jučer su rekle da bi mogle prihvatiti usvajanje paketa pomoći uz takvu izjavu, piše Reuters

Mađarska i Poljska blokirale su sedmogodišnji EU proračun i plan za oporavak

Podsjetimo, Mađarska i Poljska su blokirale prijedlog sedmogodišnjeg EU proračuna i plana za oporavak teškog preko 1800 milijardi eura jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Orban: Nema žurbe za postizanje dogovora oko proračuna

"Za nas to rješenje, dodatak neke izjave kao podsjetnik na komadu papira, neće funkcionirati. Mađarska inzistira da ove dvije stvari moraju biti odvojene", rekao je Orban na javnom radiju. Dodao je da nema žurbe za postizanje dogovora za proračun Europske unije.

"Ostavimo legalni status quo nepromijenjen i sve će ići glatko i brzo", rekao je.

85 posto Mađara podupire članstvo u Europskoj uniji

Mađari su po ovom pitanju jako podijeljeni, kako je pokazalo istraživanje think-tanka Median provedeno početkom tjedna. Oko polovica građana podupire Orbanovo mišljenje da EU želi prisilno Mađarskoj nametnuti imigracijske propise. Oko trećina građana smatra da je mađarska vladavina prava nedostatna. A 85 posto građana podupire članstvo u Europskoj uniji.

Kritičari smatraju da Orban tijekom svoje vladavine sustavno urušava demokratska prava, slobodu medija, obrazovanje i nevladin sektor.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin dao je naslutiti u četvrtak nakon razgovora u Bruxellesu da bi za Poljsku, koja zajedno s Mađarskom prijeti vetom, takav aranžman mogao biti prihvatljiv. 

"To rješenje, priložiti neku izjavu poput podsjetnika na samoljepivu papiriću priloženom na komad papira, za nas ne funkcionira", rekao je Orban za javni radio. "Mađarska ustraje na tome da se te dvije stvari odvoje", istaknuo je Orban, prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.