Optužno vijeće potvrdilo odluku o porukama Žalac i Rimac u kojima se spominje AP

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OPTUŽNO vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da je prepiska između bivše ministrice Gabrijele Žalac i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex. Rimac), koju su istražitelji pronašli u mobitelu Pleslić, zakoniti dokaz u postupku koji se na tom sudu vodi protiv Žalac. Obrana i tužiteljstvo imaju se pravo žaliti na tu odluku Visokom kaznenom sudu (VKS).

Obrana okrivljenika tražila je izdvajanje poruka nekadašnje državne tajnice Josipe Rimac, sada Pleslić, a koje je razmjenjivala sa Žalac. Branitelji Žalac do današnje su sjednice vijeća trebali pregledati sudske naloge na temelju kojih su istražitelji pronašli poruke bivše državne tajnice, a u kojima se spominje i AP.

Riječ je o porukama koje su tužitelji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) priložili kao dokaze uz optužnicu protiv Žalac i njezinih suokrivljenika, a za koje je obrana tvrdila da su nezakoniti.

Optužno vijeće danas je ponovo raspravljalo o osnovanosti optužnice protiv Žalac i suokrivljenika, nakon što je VKS u ožujku ove godine Županijskom sudu vratio spis na ponovno odlučivanje, ocjenjujući kako optužno vijeće nije dovoljno detaljno objasnilo zašto smatra da su poruke između Žalac i Rimac zakoniti dokazi u postupku.

VKS je u međuvremenu potvrdio raniju odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, čime je rješenje kojim su odbijeni prijedlozi za izdvajanje dokaza u aferama "Vjetroelektrane" te "Po babi i po stričevima", a koje obrana smatra nezakonitima, postalo pravomoćno.

Zlouporabama u Aferi softver nanesena šteta u iznosu od 1.8 milijuna eura

Bivša HDZ-ova ministrica, nekadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric te dvojica poduzetnika Mladen Šimunac i Marko Jukić optuženi su da su sudjelovali u aferi s preplaćenim softverom za Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Žalac je optužena za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, dok su Šimunac i Jukić optuženi za poticanje odnosno pomaganje u tim nedjelima. EPPO tvrdi da je tim zlouporabama nanesena šteta u iznosu od 1.8 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.