Oporba za Index o Plenkovićevoj presici: Nakaradno

Davorin Visnjic/PIXSELL / Marko Lukunic/PIXSELL

PREDSJEDNIK HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković danas je održao konferenciju za medije na kojoj se obrušio i iznio niz optužbi prema oporbenoj strani, počevši od Rijeka pravde.

Tako je za Peđu Grbina rekao da ne može vjerovati da već nije potjeran u neku rupu, a nazvao ga je, uz predsjednika Zorana Milanovića, osobom bez moralnih načela i punom afera. Obrušio se Plenković danas i na Sandru Benčić, za koju je aludirao da zapošljava po Holdingu.

Za Daliju Orešković kazao je da je Milanovićevim trgovanjem utjecajem došla na čelo Povjerenstva sukoba interesa, a za Most, i dio oporbe, kazao je da su korumpirani s medijima i lažnim difamacijama.

Dakako, oporba mu nije ostala dužna te je za Index komentirala današnje Plenkovićevo ponašanje na presici, na kojoj je napadao i novinare. Svi oni su nam rekli isto - da je Plenković nervozan.

Grbin: Zabrinut sam za Plenkovićevo duševno zdravlje 

"Predsjednik stranke za kojeg ne mogu vjerovati da ga već nisu potjerali u neku rupu u Slovenskoj, mislim na Grbina, i stric Milanović osvojili su samo jedan mandat više od Bernardića. U stanju je predsjednika Ustavnog suda nazvati gnjus, kopira strica. Mi to ne prihvaćamo. Ja se trudim da kupimo avione, izgradimo Pelješki most, Istarski ipsilon...", kazao je danas Plenković.

"Ovi ovdje na flagrantno kršenje Ustava kažu da je predsjednik Ustavnog suda gnjus. Kampanja je bila na rubu regularnosti, oni su i u takvim uvjetima poraženi. Oni ni nakon izbora nemaju ništa normalno... Ovaj Grbin je uzimao bespravno u saboru naknadu za odvojeni život. To su ljudi bez moralnih načela, puni afera", kazao je danas.

"Milanović više kao predsjednik Republike ne postoji. On je out. Doći na glavni odbor stranke i reći da ćeš se kandidirati... To ne postoji. To znaju svi ustavni suci i ustavni stručnjaci, saznat će građani", rekao je. Dodaje da su "Grbin i stric trebali momentalno napustiti politiku".

Peđa Grbin, na upit da za Index komentira današnje Plenkovićeve optužbe, kazao je da se nakon pregledane presice zabrinuo za njegovo duševno zdravlje te da smatra da ga cijela ova neizvjesna situacija oko pregovora za sastavljanje vlade previše opterećuje.

“Nakon današnje tiskovne konferencije, ljudski sam zabrinut za duševno zdravlje gospodina Plenkovića. Čini mi se da ga ova situacija previše opterećuje pa govori stvari koje čovjek pri zdravoj svijesti ne bi izgovarao. Zato bih mu poručio da prvo pogleda u redove svoje stranke, od Gospića preko Požege, Virovitice, Otoka, Segeta, Nerežišća, Vinkovaca pa nadalje, prije nego što druge na ovaj način proziva.

Plenković zadnjih dana napada hrvatske birače jer su se drznuli izaći na izbore u većem broju nego što to njemu odgovara. Nisu li izbori tu zbog građana, a ne obrnuto?” kazao nam je Grbin.

Grmoja: Plenković je jako nervozan

A da je Plenković nervozan, smatra i Mostov Nikola Grmoja. Evo kako je za Index komentirao današnje optužbe da je njegova stranka, zajedno s SDP-om, korumpirana, zlonamjerna i da je riječ o bezobrazluku.

“Očito je Plenković jako nervozan zbog prijedloga koji smo mi iznijeli prema Domovinskog pokretu, gdje smo predložili da se konstituira Hrvatski sabor, da Ivan Penava bude predsjednik Hrvatskog sabora i da ga bivša oporba podrži i da onda kroz najmanje godinu dana donesemo cijeli set zakona koji idu u korist hrvatskih građana, od povećanja mirovina, uvođenja jedinstvenog dječjeg doplatka, smanjivanja poreza na dohodak na 15 posto, kako bi građanima porasle plaće, zatim cijelog niza antikorupcijskih zakona, Zakona o porijeklu imovine, izmjene Izbornog zakona, čišćenja popisa birača i tako dalje.

I sada je odluka na Domovinskom pokretu hoće li prevariti birače, izabrati Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora pa zajedno s njim u paketu izabrati i Pupovca ili će izabrati svog predsjednika Ivana Penavu za predsjednika Hrvatskog sabora, ali ne samo to, nego izabrati hrvatske građane i njihov boljitak ispred pozicija, eura, ispred svega onoga što im nudi HDZ”, kazao je Indexu Nikola Grmoja.

Benčić: Plenkovićevo današnje ponašanje je bilo nakaradno

Andrej Plenković danas je optužio Sandru Benčić da zapošljava po Holdingu. Kazala nam je da je njegovo ponašanje danas izgledalo nakaradno.

“Plenković je vjerojatno samo nervozan zato što mora pregovarati s ljudima koji su ga nazivali lopovom i izdajnikom i kazneno ga prijavljivali, dok je on njih optuživao za poticanje terorizma. Valjda od te muke, on, šef stranke pravomoćno osuđene za korupcijska kaznena djela, okreće pilu naopaku pa na sulud način – u mom slučaju i očitim difamacijama – optužuje opozicijske stranke da su korumpirane. Sve skupa je to danas izgledalo nakaradno”, kazala nam je Sandra Benčić.

Dalija Orešković: Da se za korupcijske afere dijele medalje, nitko mu ne bi bio ravan

Evo što je na upit Indexa kazala Dalija Orešković. 

"Samo jedna politička stranka u RH ima pravomoćnu presudu za koruptivno kazneno djelo, a to je HDZ. Svi to znamo, zna to Plenković, znaju to i građani. Reći HDZ-u da je korumpirana politička stranka ima svoje uporište u činjenicama. Ništa slično ne može se reći za bilo koju od političkih stranaka koje Plenković ovako infantilno napada. Niti jedan premijer u povijesti RH nije smijenio svojih tridesetak ministara zbog ozbiljnih korupcijskih afera, čije procesuiranje godinama zapinje u bespućima zarobljenog pravosuđa. Po tome je Plenković i njegova ergela kvarnih jedinstven primjer ne samo unutar EU, možda i u svijetu. Da se za korupcijske afere dijele medalje, nitko mu ravan bio ne bi, kamoli mi u opoziciji. HDZ-ovci bi bili svjetski prvaci. 

Istini za volju, bilo je korupcije i prije Plenkovića. Ali tada su barem postojale institucije, kakve-takve, i imale su rezultate. Jednu od antikorupcijskih institucija, onu s najmanjim ovlastima, vodila je svojevremeno "snaha Slavena Letice", kako me danas Plenković naziva. Kud ćeš, vraže, lakomo u kruške, da te tamo štapom mlate, dok te ne otpuste. Ironijom vremena, upravo je skrivajući se iza odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz mog vremena, Plenković došao na vlast. To isto povjerenstvo bi i Plenkovića koštalo da je opstalo.

Upravo zato i nije. Prva institucija koju je Plenković pokorio, izmjenama zakona, promjenom sudske prakse i kadrovskom devastacijom, kako bi se obustavili postupci koji su se vodili protiv njega. Potom je krenuo redom, putem Uskoka i DORH-a, i svoj je pohod proveo do kraja. Ravnatelji masoni, ravnateljice koje spise drže u ladicama i novopostavljeni poslužnik koji će otimati spise od EPPO-a kako istraga ne bi i samom AP-u pokucala na vrata primjeri su porobljavanja institucija i dokaz da je već sada iza Andreja Plenkovića i njegovog HDZ-a ostala jedna institucionalno urušena, a u svemu ostalom spaljena zemlja", kazala je.

"Za svaku sljedeću aferu, uz HDZ prozivati i svakog onog koji je za HDZ digao ruku"

"I nakon svega, taj Plenković uzurpira mikrofone i medije kako bi našim građanima objavio svoju pomrčinu uma i daljnjeg nauma. Nebitno je što je rekao o meni ili o mom pokojnom svekru. Bitno je da građani razumiju da je trgovina utjecajem ono što je njegov glasnogovornik Marko Milić napravio kada je svog prijatelja zapošljavao u Hrvatskim šumama. Isti onaj Marko Milić koji danas lijepi plakate o Zoranu Milanoviću. Jer veće pameti za neki bolji sadržaj ionako nema. Na razini krave Milave ili bika Milojka, kako god spol i rod utvrdi glavni državni inspektor Andija Mikulić, još jedna tipična HDZ-ova uzdanica utjelovljena u jednoj od ključnih državnih institucija.

Trgovina utjecajem je formiranje ilegalne Borg skupine s ciljem otimanja privatne kompanije. Trgovina utjecajem je ordiniranje Krunoslava Katičića i Gordana Jandrokovića po državnim nekretninama. Trgovina utjecajem je djelovanje Damira Škugora i njegove majke švelje u izvlačenju par milijardi kuna plina iz Ine. Trgovina utjecajem je prilagodba trgovanja plinom u korist Pave Vujnovca preko HEP-a. I navodit ću još tisuće i tisuće primjera tijekom mandata koji tek započinje. S tom razlikom da ću za svaku sljedeću aferu, uz HDZ, prozivati i svakog onog koji je za HDZ digao ruku.

A za kraj, sve što treba Maji Đerek, kao i drugim heroinama i herojima koji su ukazivali na bilo čiju korupciju, jest to da institucije i pravosuđe ove države obave posao kojem i služe. To je ono što im je svima HDZ oduzeo. Plenković bi se mogao pobrinuti da se prvo riješe slučajevi Marija Banožića, kad već Maju Đerek stavlja u usta. Ali trebaš biti prvi među najgorima da aferu tešku deset milijuna eura nazivaš sitnicom, glavne aktere i nadalje protežiraš, i da potom, izobličen od vlastitog ega i bijesa od nemogućnosti sastavljanja vladajuće većine, sve gore nabrojano uspoređuješ s jednom ribljom večerom", kazala je Indexu Dalija Orešković. 

Pročitajte više