Opet zabranjeni treninzi u zatvorenom: "Ovo će ostaviti teške posljedice na djecu"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite najavio je danas nove epidemiološke mjere, koje će vrijediti do 15. travnja, a uključuju zabranu treniranja u zatvorenim prostorima. Teretane se ne zatvaraju, ali su zato zabranjeni svi treninzi za djecu, što će, smatraju stručnjaci, ostaviti teške posljedice na njima.

Istraživanje o mentalnom stanju učenika pokazalo da su pandemija i potresi ostavili velikog traga na dječjoj psihi

Istraživanje o mentalnom zdravlju djece i mladih uslijed pandemije i potresa koje je provedeno na više od 22.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, a koje je provela Poliklinika za zaštitu djece i mladih, pokazalo je da su ta dva faktora ostavila značajnog traga na djeci.

"Devet posto djece ima povišenu razinu anksioznosti, depresivnosti ili i jednog i drugog. 14 posto djece ima simptome iz kruga posttraumatskog stresnog poremećaja, dok više od polovice djece barem ponekad ima poteškoće koncentracije. Imaju prisilne slike stresnog događaja, izbjegavaju neugodne misli i neugodna sjećanja. Isto tako, oko polovica djece barem ponekad ima osjećaje praznine, tuge, zabrinutosti za svoje bližnje, članove obitelji te, isto tako, osjećaj tjeskobe vezan za socijalne kontakte. Više od 50 posto njih pokazuje strah da ostanu sami kod kuće", rekla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander prilikom predstavljanja rezultata istraživanja prošlog tjedna.

 

Ukupno je 35 posto djece u Hrvatskoj s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom

Sport ima izuzetno važnu ulogu kako u mentalnom tako i u fizičkom zdravlju djece. Sanja Musić Milanović predstavila je početkom ožujka rezultate istraživanja o praćenju debljine kod djece te je navela da je posljednje takvo istraživanje provedeno lani od veljače do travnja.

"U dobi od osam godina imamo 33.1 posto djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom. Što se tiče dječaka, njih je 37 posto", otkrila je Musić Milanović. Ukupno je 35 posto djece u Hrvatskoj s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom.

Kao što smo rekli, osim za mentalno zdravlje, sport je izuzetno bitan za fizičko zdravlje, što su Indexu potvrdile i dvije sugovornice. Jedna od njih je magistra kineziologije iz Splita, a druga je dječja pravobraniteljica. Obje su navele da je odluka da se djeci zabrane treninzi jako loša.

Dječja pravobraniteljica: Već smo reagirali na odluke Stožera civilne zaštite koje su se odnosile na zabranu sportskih treninga

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u razgovoru za Index istaknula je da su već reagirali na odluke Stožera civilne zaštite koje su se odnosile na zabranu sportskih treninga i natjecanja te su izražavali zabrinutost zbog učinaka i mogućih dugoročnih posljedica takvih odluka na djecu i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

"Kretanje i fizička aktivnost iznimno su važni za zdravo odrastanje djece, a bavljenje sportom nedvojbeno ima pozitivne učinke na njihov sveobuhvatni razvoj. Već smo pozivali Stožer da se, radi zaštite cjelokupnog zdravlja djece, razmotre i preispitaju opravdanost i učinci dosadašnjih mjera te da se daju jasne smjernice i upute u skladu s epidemiološkom situacijom kako bi se djeca što prije mogla ponovno uključiti u sportske aktivnosti", rekla je za Index Helena Pirnat Dragičević.

Ističe da ova zdravstvena kriza već predugo traje, što znatno utječe na smanjenje fizičke aktivnosti djece i već pokazuje negativne posljedice (npr. prekomjerna težina djece, usmjerenost na sjedilački način života).

Zato su, još u prošloj godini, apelirali na Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite da se što prije donese strategija poticanja djece na bavljenje sportom, odnosno da se izrade smjernice kojima će se potaknuti uključivanje sve djece u sportske i rekreativne aktivnosti.

"Napominjem da su sport i rekreacija ipak samo jedan aspekt koji pridonosi mentalnom zdravlju djece. Zaštita mentalnog zdravlja djece i mladih je zadaća cijelog društva, osobito prioritetna u vrijeme kad se djeca suočavaju s traumatskim događajima, kao što su epidemija i potresi, a to znači da odrasli trebaju pažljivo pratiti potrebe djece i pružiti im podršku, uključujući psihološku pomoć kad je to potrebno. Naša je preporuka da djeca upravo u školi dobiju takvu podršku, najprije od stručnih suradnika u školi, pedagoga i psihologa. Želimo li doista pomoći djeci u očuvanju mentalnoga zdravlja, moramo pronaći način da se takav oblik brige osigura svakom djetetu u odgojno-obrazovnim ustanovama", kazala nam je dječja pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Magistra kineziologije: Puno djece ima skoliozu od previše sjedenja, sport im pomaže

Zrinka Hrvoj, magistra kineziologije te vlasnica fitness-studija, za Index je pak rekla da je zabrana sporta za djecu izuzetno loša odluka.

Osim što je magistra kineziologije, navodi i kako je mama sportaša te da i zbog toga vidi koliko djeci teško pada zabrana treniranja.

"Moja djevojčica trenira tri sporta i sad će nam opet sve ukinuti. Djeca su se toliko veselila treninzima. Stariji sin mi je, pak, vrhunski sportaš. Ono što iz svega proživljenog mogu reći je da je sport dotučen do temelja. Stvarno ne vidim zašto se na djeci lome koplja, istovremeno, dok djeca ne smiju trenirati, kockarnice uredno rade. Pretužna sam zbog takve odluke i zbog svoje i sve ostale djece, jer znam koliko je sport istinski važan u razvoju djece. Puno djece ima skoliozu od previše sjedenja, sport im pomaže, jedino ih on može izvući iz stolice. Ja ću sa svojom djecom trenirati, no puno roditelja nije educirano za to. Djeca su pretužna, ukinut im je najljepši dio života i čini mi se da bi puno toga trebalo regulirati prije nego da se djeci sve oduzme. Najlakše je njima ukinuti, a ona nisu ugrožena", kazala nam je Zrinka Hrvoj.

Navodi kako bi svi koji donose odluke trebali biti upoznati s činjenicom da je sport u dječjoj dobi izuzetno važan.

"Bila sam i trener skijanja i jedrenja i cijeli život se bavim sportom. U ovoj pandemiji djeca gube motivaciju u svim područjima, a navika bavljenja sportom se gradi u djetinjstvu. Izuzetno je loše što im se oduzima pravo na trening, ako se sad ne navuku na sport, teško će poslije, sad se razvija sportski um. Jako mi je žao zbog te odluke. Ona nije dobra za djecu", kazala nam je magistra kineziologije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.