Opasnost u BiH: Policija ignorira ilegalna vehabijska okupljališta

Screenshot: YouTube/Al Jazeera

ISLAMSKA ZAJEDNCIA iz BiH naredila je zatvaranje ilegalnih okupljališta, koja su inače izvan njenog nadzora, no izgleda kako je bosansko-hercegovačka policija nezainteresirana za provođenje donesene odluke. Kako pišu Nezavisne novine, u takvim se zajednicama, takozvanim paradžematima, sastaju većinom vehabije. A oni nemaju namjeru zatvaranja svojih okupljališta. Rok je istekao jučer.

U BiH postoje deseci takvih mjesta na kojima se okupljaju muslimani i prakticiraju islam, a izvan kontrole su Islamske zajednice. Naime, u BiH osnivanje bilo kakve organziacije, uključujući udruge građana ili nevladine organizacije, koje se na neki način vežu sa islamom, mora odobriti upravo Islamska zajednica. Procjene govore kako postoji na desetke ilegalnih "mesdžida" u kojima se okupljaju uglavnom vehabije koje se već tjednima opiru odluci o prekidu održavanja i organiziranja vjerskih aktivnosti.

Donedavno se spominjalo i hapšenje pojedinaca koji ne pristanu na odluku Islamske zajednice, no vlast, kao niti SIPA još uvijek nisu povukli nikakve poteze u provođenju akciju protiv radikalnih članova društva.

Vehabijska zajednica u Ošvama, kod Maglaja, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protivi se gašenju ilegalnih džemata, a tamošnja policija nema namjeru provoditi odluke Islamske zajednice.

Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK tvrdi da njene kolege ipak prate što se događa i da će reagirati ako bude potrebno.

Problematična Gornja Maoča

Jedna od problematičnijih vehabijskih zajednica nalazi se u Gornjoj Maoči na području MUP-a Tuzlanskog kantona.


Tamošnja policija također ne navodi nikakvve planove po pitanju odluke vjerskih vlasti.

"MUP TK će u dogovoru i koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, to jest Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i drugim agencijama za provedbu zakona, raditi po instrukcijama i uputstvima u vezi s navedenom problematikom", naveli su iz MUP-a.

Islamska zajednica nedavno je vođama ilegalnih vehabijskih okupljališta poručila da su licemjerni.

"Licemjerno je da se pozivate na svete tekstove i zagovarate jedinstvo muslimana, a istodobno bahato i arogantno odbijate da nelegalne džemate, u ime kojih nastupate, integrirate u jedinstvenu Islamsku zajednicu u BiH", poručili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.