Poznati zagrebački doktor dao je ostavku. "Slao me na plac i ismijavao me"

Foto: Marko Lukunic, Marko Prpic, Robert Anic, Boris Scitar/PIXSELL

Ponovo je zaiskrilo na relaciji liječnika s Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice i njihovog donedavnog šefa dr. Dinka Vidovića. Ukupno 17 liječnika Klinike za traumatologiju istupilo je na konferenciji za novinare, na kojoj su govorili o načinu na koji je tu ustanovu vodio dr. Dinko Vidović.

17 doktora pobunilo se protiv Vidovića

>>Dio liječnika s Traumatologije demantirao izjave bivšeg šefa. "Bilo je mobinga"

Sve se to dogodilo kad je izgledalo da je cijela stvar oko ostavke i optužbi za mobing stvar prošlosti. Međutim, intervju Vidovića očito je ponovo uzburkao duhove na Klinici.

Sve je počelo još u lipnju kad su vijesti o stanju u bolnici prezentirane kao dramatične, navodilo se da tamo vlada kaos, a govorilo se i kako je sama ostavka Vidovića početkom srpnja obavijena velom tajne. 

17 liječnika Klinike poslalo je dopis Ravnateljstvu bolnice i Ministarstvu zdravstva u kojem su optužili Vidovića za neadekvatno vođenje Klinike. Pisali su kako je glavni problem na Klinici kadrovska devastacija te da za vrijeme Vidovića nije stigao nijedan specijalist. Navedeno je da pacijenti dobivaju bitno lošiju skrb nego ranije, a osoblje radi u nemogućim uvjetima.

"Kažnjava nas i ismijava"

"Uvjeravamo Vas da NITKO ne želi doći raditi u kolektiv gdje se ne poštuju osnovna radnička prava i gdje se upravlja na ovakav način", stoji u pismu. Tada je u javnosti komunicirano da Vidović po odjelu sije strah, vrijeđa kolege i prijeti im.

>Odgovor bolnice: Pacijent koji se samozapalio u Zagrebu liječen po pravilima struke

Ovo pismo poslano je nedugo nakon slučaja samozapaljenja muškarca na Markovu trgu, kad je u medijima problematiziran kadrovski deficit na Klinici.

Ravnateljstvo: Unutarnji nadzor utvrdio je narušene odnose i komunikaciju

Pisma liječnika dovela su do unutarnjeg nadzora nakon kojeg je Vidović dao ostavku. Index je zamolio KBC za više detalja oko provedenog nadzora. 

"Unutarnji nadzor utvrdio je narušene odnose i komunikaciju između pojedinih liječnika i predstojnika Klinike, prof. dr. sc. Dinka Vidovića, dr. med., te donio zaključke i preporuke za daljnji nesmetani rad Klinike", naveli su i dodali da je zapisnik o postupku tajan.

"Pravna služba KBC-a Sestre milosrdnice provodi analizu izvještaja navedenih provedenih postupaka. Po njenom završetku odlučit će se o eventualnim daljnjim mjerama", objasnili su.

Index je kontaktirao Vidovića kako bi nam prokomentirao razloge ostavke, ali i optužbe za mobing. Poručio nam je da to trenutno ne može komentirati. Međutim, kako smo naveli, dao je veliki intervju Večernjem listu, u kojem je kazao da je nadzor pokazao kako nije učinio ništa protuzakonito 

Rekao je da se našao na udaru medijskog linča. "Na mene se sručila nevjerojatna lavina kleveta i dezinformacija, neutemeljenih tvrdnji te neprovjerenih i fabriciranih informacija", objasnio je, dodajući da je dao ostavku kad se "javna haranga" odrazila i na njegovu obitelj.

Taj intervju motivirao je djelatnike Klinike na organiziranje presice. Dio liječnika demantirao je izjave Vidovića i naglasio da je ondje bilo mobinga, točnije 12 pojedinačnih prijava, a da bivši predstojnik niječe zaključke osoba zaduženih za zaštitu dostojanstva radnika. 

Liječnica Povjerenstvu: Uzeo mi je papir iz ruke i bacio ga u smeće, slao me na plac

Obratili smo se Hrvatskoj liječničkoj komori. Oni su nam poručili da su zaprimili "nekoliko predstavki u vezi s navedenim liječnikom". "Do sada nije kažnjavan na Časnom sudu HLK-a", njihove su riječi.

Index je u posjedu očitovanja jedne liječnice Povjerenstvu za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a, u kojem su iznesene optužbe na račun liječnika Vidovića zbog "omalovažavanja, vrijeđanja i prijetnji".

Liječnica navodi kako se Vidović ljutio zato što tijekom vizite detalje čita s papira, kazavši joj da do sutra treba naučiti imena svih 26 pacijenata napamet. U jednom trenutku, iznosi, uzeo joj je papir iz ruke i zgužvao ga. Nakon nekoliko dana isti je papir bacio u koš za smeće. Napisala je da ju je slao i na plac i ismijavao.

Napisala je da ju je pitao kako bi hranom liječila manji nedostatak kalija? Odgovorila je bananama, zelenim povrćem i rajčicama, a na što joj je on rekao, napisala je, "da će sutra otići na plac, kupiti sve to i kuhati pacijentu“.

"Išla sam na pretragu, tražio je nalaz da vidi koji je to važan pregled"

Navodi da joj je jednom preko kolege poručio da dođe u salu, što nije mogla prihvatiti jer je imala neodgodivu obavezu.

"Pritom prof. Vidović dolazi do telefona i naređuje mi da dođem u salu, da i majmun može držati kuke na operaciji, na što odgovaram kako zaista ne mogu ostati danas jer imam važnu obavezu.

Od mene je zatraženo da objasnim kakvu obavezu imam, na što odgovaram da idem na jednu pretragu i da ne želim govoriti na kakvu. Ponovno, od mene je zatraženo da donesem sutradan nalaz kako bi on vidio kakav je to važan pregled na koji moram ići", poručila je. 

"Radilo se o izrazito ranoj trudnoći te nalazu beta HCG-a kao ranom praćenju uspjeha/neuspjeha trudnoće, koji svakako nisam javno htjela podijeliti. Zakon o radu upravo zabranjuje ono što je predstojnik tražio", napisala je.

Je li sve crno-bijelo?

Neki smatraju kako u ovoj priči ne postoje "dobri dečki". Tako neimenovani sugovornik Jutarnjeg govori da se svi tu međusobno mrze i spletkare. "Niti je u pravu Vidović niti ovi drugi koji su se upleli u cijelu priču. Nema tu dobrih dečki", njegove su riječi.

U članku Jutarnjeg ističe se i da je inspekcija Ministarstva zdravstva uhvatila trojicu liječnika iz Klinike za traumatologiju u radu na crno za privatne klinike.

Liječnici s Klinike imaju mišljenje i o tome te su u spomenutom dopisu istaknuli da se radi o spinu te da je osnovni problem u "osobi koja mijenja desetljećima građeni identitet Klinike, srozavajući njezin znanstveni i stručni status, a ne u kolektivu".

Dobio nagradu jer je ženi spojio otkinutu nogu

Kako su mediji prenijeli, nitko od Vidovićevih kolega ne spori njegovu stručnost, već isključivo način komunikacije, odnosno vođenja odjela.

Treba tako kazati i da je Vidović, koji je i profesor na Medicinskom fakultetu, na znanstvenoj konferenciji World Surgery Tour Festival održanoj u Kölnu početkom lipnja osvojio prvo mjesto na natjecanju My Most Challenging Case, na kojem je prikazao slučaj pacijentice kojoj je spojio otkinutu nogu.

Nismo upoznati s detaljima nagrade, ali može se pretpostaviti da se radi o slučaju o kojem se govorilo u medijima u više navrata, o tome kako je zahvatom, opisanim kao čudesan, 24-godišnjoj medicinskoj sestri stradaloj u prometnoj nesreći spasio nogu iako joj je bedrena kost s koljenom ležala odvojena na cesti.

Spomenimo i kako je Nacional pisao da je Beroš već duže upoznat s ovim slučajem te da su kod ministra intervenirale utjecajne osobe da se sačuva Vidovića. Ove navode nismo uspjeli provjeriti. U svakom slučaju, Kliniku sad vodi Slaven Babić, a za očekivati je da bi se strasti u ovoj bolnici naposljetku ipak trebale smiriti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.