Oluje pogodile Italiju, Francusku i Grčku. Sedmero poginulo, šteta je ogromna

Foto: EPA

SEDAM osoba poginulo je tijekom vikenda obilnih kiša, klizišta i poplava u dijelovima Francuske, Grčke i Italije.

Kako javlja Guardian, opasne oluje koje su pogodile dijelove Francuske, Grčke i Italije izazvale su bujične poplave, klizišta, ali i urušavanje jednog nadvožnjaka. 

U svemu je poginulo sedam osoba.

Grčki mediji: Ovo je razaranje biblijskih razmjera

Guardian javlja kako grčki mediji kažu da je oluja koja je pogodila njihovu zemlju ostavila trag razaranja biblijskih razmjera. Na sjeveru Italije je pak došlo do rušenja nadvožnjaka, što je brojne podsjetilo na katastrofu urušavanja mosta Morandi u Genovi tijekom oluje 2018. u čemu je poginulo 43 ljudi.

U bujičnim poplavama na francuskoj Azurnoj obali poginule su četiri osobe, a dvije se smatraju nestalima. Tri od četiri poginule osobe pronađene su u automobilima koje je odnijela bujična poplava u regiji Bar. Četvrta osoba poginula je u akciji spašavanja kada se čamac vatrogasaca prevrnuo.

 

Francuska je teško pogođena poplavama

Jedan od gradova koji je prošao najgore u Francuskoj je Roquebrune-sur-Argens u regiji Var, gdje je rijeka Argens porasla za sedam metara.

Francuski meteorološki ured rekao je kako su u roku od 48 sati pale količine kiše koje inače padnu za tri mjeseca, što je dovelo do ovakvih poplava.

Procjenjuje se kako je u Francuskoj zbog poplava oko 4500 domova bez struje, iako se voda povlači. Na snazi su upozorenja od poplava za regije Puy de Dome i Gironde.

Prefekt regije Var Jean-Luc Videline rekao je da je kiša padala povijesnim intenzitetom te da je šteta koja je nastala značajna. 

Nisu krive klimatske promjene?

Ipak, Jean-Pierre Hameau iz Meteo Francuske javlja kako ove poplave ne treba pripisivati klimatskim promjenama nego fenomenu “cévenol” koji je čest u toj regiji. 

“Do ovoga dolazi tri ili šest puta godišnje. često počinje u rujnu, ali tada je Mediteran topliji i ima vrućeg zraka koji se diže na jugu”, rekao je za Guardian.

“Ponekad se ovi uvjeti stvore i u studenom. Nije povezano s globalnim zatopljenjem. Imali smo ove situacije i prije i tada nije bilo porasta temperature. Ipak, primijetili smo povećanje u intenzitetu padalina”, dodao je. 


Dvoje poginulo u Grčkoj

Dva muškarca u pedesetima su poginula u Grčkoj kada im se jedrilica odvezala iz luke. Jak vjetar ju je odnio na pučinu, a potom se prevrnula i potonula. 

Najmanje jedna osoba je nestala u Kineti, obalnom mjestu zapadno od Atene koje je pogodila oluja koju mještani opisuju jednom od najgorih ikada. 

Hitne službe su poručile kako bi im mogli trebati dani da počiste ekstremnu štetu koja je nastala. Oluja je iščupala drveće, došlo je do klizišta i odrona, a mnogim cestama se zbog toga i danas ne može prometovati.

Zatvorena je autocesta koja povezuje Korint i Peloponeski poluotok, koja je zakrčena tonama blata, javlja Guardian. 

Italija izdvaja 11 milijardi eura

U Italiji je poginula žena kada je njezin auto odnijela bujica rijeke Bromida na sjeveru zemlje. 

Bilo je poplava i u Torinu i klizišta u Liguriji. Izlilo se jezero Como, a rijeka Ticino je poplavila Paviju.

Visoka plima je pogodila i Veneciju, a regiju Emilia-Romagna tijekom dana očekuje loše vrijeme.

Giuseppe Conte je poručio kako je vlada predvidjela 11 milijardi eura za ubrzanje projekata zaštite zemlje od ekstremnih vremenskih događaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.