Oluje haraju Europom, ubile šestero. Zahvatit će i Hrvatsku, onda stiže promjena

Foto, Video: EPA, Ivica Galovic/PIXSELL, Nel Pavletic/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL,Branko Tezak/PIXSELL, Twitter

SNAŽNA oluja Sabine, kako je nazvana u Njemačkoj, odnosno Ciara, kako je nazvana na sjeveru Europe, danas je diljem kontinenta radila kaos. Krenula je sa sjevera, od Velike Britanije i Irske, i potom se proširila na Francusku i sve do Poljske. 

Razine mora su se digle uslijed oluje na obalama na sjeveru.

Oluja je odnijela šest života u Poljskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji.

Na skijalištu Bukowina Tatrzanska u poljskim Tatrama poginule su 52-godišnja žena i njezina 15-godišnja kći nakon što je jak vjetar odnio krov s kuće. Pritom je jedna 21-godišnjakinja teško ozlijeđena, a 16-godišnjak je pretrpio ozljede glave.

U Švedskoj je jedan muškarac izgubio život, a drugi je proglašen nestalim nakon prevrtanja njihovog čamca u jezeru u Svenljungi, na jugozapadu zemlje. Čamac se prevrnuo prilikom snažnih udara vjetra, izvijestila je policija. Za nestalim muškarcem tragaju helikopteri. Opširnije...

U Njemačkoj je kran pao na krov katedrale koja se obnavlja i napravio veliku štetu. 

Velike štete u Velikoj Britaniji

Najveću štetu je oluja ipak napravila u Velikoj Britaniji. Zračni, željeznički i pomorski promet poremećen je zbog jake kiše i udara vjetra jačih od 130 km/h. 

92.000 kućanstava ostalo je bez električne energije, a rijeke i potoci su se izlili. Met Office je u Aberdaronu, selu na sjeveru Walesa, zabilježio udare vjetra od 150 km/h.

Stali vlakovi, otkazani letovi diljem Europe

Zračni promet u Belgiji također je poremećen, otkazano je šezdesetak letova koji su trebali poletjeti iz briselske zračne luke i doletjeti u nju. U Luksemburgu će javne škole u ponedjeljak biti zatvorene zbog upozorenja na iznimno loše vremenske prilike toga dana. 

Za cijelu južnu Njemačku je proglašen drugi najviši stupanj upozorenja, dok je za pokrajine Baden-Württemberg i Bavarsku proglašen najviši, no orkanska oluja je izazvala probleme i na zapadu i sjeveru Njemačke, gdje je divljala tijekom noći. 

Na sjeveru Njemačke je pak izdano upozorenje za poplave diljem cijele baltičke obale, ali i u gradovima Bremenu i Hamburgu. Oluja je razinu mora podigla za skoro dva metra u odnosu na prosječnu razinu.

Preko 55.000 kućanstava u Poljskoj bez struje

Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana. U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava bilo u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP. 

Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala. U Švicarskoj je u ponedjeljak bilo zatvoreno nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat.

Jak vjetar radio štetu i u Hrvatskoj

Olujni vjetar danas je zahvatio i Hrvatsku. Tako se pod narančastim i žutim upozorenjem našao najveći dio Hrvatske, osim Istre i Dalmacije. 

Jak vjetar lomio je i rušio stabla, kidao cerade te uništavao krovove. Obalu je pak zahvatilo jako jugo.

Kakvo vrijeme očekuje Hrvatsku?

Postavlja se i pitanje kakvo će vrijeme biti u danima pred nama. 

Hrvatsku u danima pred nama očekuje promjenljivo oblačno, ali i iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine. 

Ponegdje će pasti i malo kiše, posebno na  istoku zemlje i u Dalmaciji u prvom dijelu dana. 

Umjeren do jak jugozapadnjak i jugo okretat će na zapadnjak i sjeverozapadnjak i slabjeti. 

Najniža temperatura kretat će se od 5 do 9°C, duž obale i na otocima između 9 i 13°C. Najviša dnevna na kopnu od 11 do 16°C, a na obali i otocima i do 18°C.

No, i sutra je u Hrvatskoj na snazi meteoalarm. Ovaj put na snazi je žuti meteoalarm za sve dijelove zemlje, osim Istre i većine Dalmacije, i to zbog jakog i olujnog juga.

Javlja kako će doći do udara vjetra brzinom od 45 do 85 km/h. Vjetrovito vrijeme najduže će se zadržati u Baranji.

Do vikenda iznadprosječno toplo u većini zemlje, ali u gorju je moguć snijeg

Kako javlja DHMZ, sve do vikenda će biti promjenljivo i nestabilno.

Temperatura će biti iznadprosječno visoka za ovo doba godine. U četvrtak će biti  uglavnom suho, a u srijedu i petak mjestimice je moguća kiša, u višem gorju i pokoja snježna pahulja. 

Na kopnu će puhati slab do umjeren vjetar, većinom jugoistočni i jugozapadni. Na Jadranu će puhati uglavnom umjeren sjeverozapadnjak, u petak prolazno i jak, a u četvrtak će opet biti juga i jugozapadnog vjetra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.