Oliver North novi predsjednik NRA: "Njegovo ime je sinonim za korupciju i sramotu"

Foto: Wikipedia/Gage Skidmore
 
UMIROVLJENI pukovnik američkih marinaca Oliver North, središnja figura skandala Iran-Contra s kraja 1980-ih, izabran je za novog predsjednika moćne Nacionalne udruge za oružje (NRA).
 
"Ovo je najuzbudljivija vijest za članstvo NRA otkako je za predsjednika našeg saveza bio izabran Charlton Heston", kazao je izvršni direktor NRA Wayne LaPierre. 
 
North (74), koji je već bio član uprave NRA, odmah je dao otkaz na televiziji Fox gdje je radio kao komentator. 
 
Do Northova imenovanja dolazi nekoliko dana pošto je predsjednik Donald Trump uvjerio članove NRA, najjačeg lobija vlasnika oružja, da će zaštititi njihova prava unatoč sve jačem pritisku javnosti za mnogo strožom kontrolom posjedovanja oružja potaknutog pokoljima u američkim školama.
 
>>Trump: Dok sam ja predsjednik, Amerikanci će imati pravo na nošenje oružja 
 
"Vaš drugi amandman je pod opsadom, ali nikada, nikada neće biti doveden u pitanje dokle god sam ja predsjednik", poručio je Trump članovima NRA.
 
"Ime Olivera Northa sinonim je za korupciju i sramotu"
 
Afera Iran-Contra politički je skandal koji je izbio kada se otkrilo da je administracija Ronalda Reagana tajno prodavala oružje Iranu i zatim taj novac koristila za financiranje kontraša, boraca protiv tadašnjeg režima u Nikaragvi. 
 
Središnja figura skandala bio je Oliver North, tadašnji pomoćnik Reaganova savjetnika za nacionalnu sigurnost. North je prvotno osuđen na tri godine zatvora, ali je kasnije ta presuda srušena. 
 
"Ime Olivera Northa sinonim je za korupciju i sramotu", rekao je Kris Brown, predsjednik Kampanje za prevenciju oružanog nasilja, na vijest da je North postao čelnik NRA.
 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.