Oko za oko: Arapski sud traži paraliziranje osuđenika koji je obogaljio svoju žrtvu

22-GODIŠNJI Arapin Abdul-Aziz al-Mutairi, koji je nakon jedne tučnjave prije dvije godine ostao paraliziran, uputio je zahtjev sudu da se krivac za njegovu oduzetost kazni istom kaznom – presijecanjem leđne moždine.

Kako prenose mediji u Saudijskoj Arabiji, muškarac okrivljen da je al-Mutairija paralizirao mesarskom sjekiricom već je odležao zatvorsku kaznu od 14 mjeseci, no unesrećeni mladić sada se pozvao na tradicionalni šerijatski zakon i pravo žrtve da traži zadovoljenje pravde i jednaku kaznu za svojeg napadača.

"Nema bolje riječi od Božje riječi – oko za oko"

Sudac Saoud bin Suleiman al-Youssef je stoga krenuo kontaktirati s bolnicama u Saudijskoj Arabiji, tražeći liječnika koji bi bio voljan izvršiti presudu, odnosno operacijski zahvat presijecanja leđne moždine okrivljenom. No većina bolnica odbila je izvršiti takav zahvat, pozivajući se na liječničku etiku.

Abdul-Aziz al-Mutairi u svojem zahtjevu za paraliziranje svojeg napadača ima punu podršku svojega brata, 27-godišnjeg Khaleda al-Mutairija, koji je sudu izjavio kako "oni samo traže svoje legalno pravo u okvirima šerijatskog zakona". "Nema bolje riječi od Božje riječi – oko za oko" objasnio je. Khaled je potvrdio da će njegova obitelj inzistirati na primjeni šerijatskog zakona te da su spremni financirati odlazak osuđenog muškarca na operaciju izvan zemlje ukoliko to ne bude bilo moguće obaviti u saudijskoj Arabiji.

Primjena šerijatskog zakona u Saudijskoj Arabiji još je uvijek uobičajena praksa kažnjavanja okrivljenih te su odsijecanja ruke zbog krađe ili osljepljivanja kriminalaca koji su to isto učinili svojim žrtvama vrlo česta. No ovakvi slučajevi, u kojima se traži operativni zahvat koji će paralizirati krivca za zločin, nije uobičajen.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.