Ogromna akcija na Balkanu, uhićena 382 krijumčara, zaplijenjene 304 kile heroina

Foto: Ravnateljstvo policije

SNAGE u borbi protiv trgovanja drogama i vatrenim oružjem, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima tzv. Balkanskom rutom udružilo je 28 europskih zemalja, a zajednička akcija od 26. do 29. listopada dovela je do uhićenja 382 osobe te je pokrenuto 130 novih istraga.

Ravnateljstvo policije je priopćilo kako su akcije, koje su uključivale intenzivne kontrole na vanjskim granicama EU, koordinirali Španjolska i Europol, a financirane su iz programa IPA/2019. Potporu operativnim aktivnostima 18 država EU i 10 trećih zemalja dali su i Eurojust, Frontex, INTERPOL, SELEC i druge međunarodne organizacije.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima koji je uključivao suradnju cijelog niza tijela za provedbu zakona, između ostalog policiju, carinu, imigracijske agencije i agencije za nadzor granica.

16.000 službenika uključeno u akciju

Operacije su se uglavnom provodile na Balkanu i u jugoistočnoj Europi, a u akcije na terenu bilo je uključeno 16.000 službenika, dok su nacionalna tijela koordinirala specijalne aktivnosti usmjerene na mreže trgovanja ljudima koje sudjeluju u radnoj i seksualnoj eksploataciji i prisilnom prosjačenju. 

Uhićene su 382 osobe, od kojih je većina bila upletena u trgovanje drogama, pomaganje u nezakonitim migracijama, krivotvorenje isprava i trgovanje vatrenim oružjem, a uhićenja i izuzeti dokazi omogućili su tijelima za provedbu zakona pokrenuti 130 novih istraga.

Provjerene su 74.924 osobe, pretraženo je 998 lokacija, pregledano 32.665 vozila te provjereno 2004 paketa/pošiljaka. Od ukupno 382 uhićenja njih 159 vezano je za krijumčarenje migranata, 112 za trgovanje drogama, 38 za trgovanje vatrenim oružjem, dva za trgovanje ljudima i 71 vezano za ostala kaznena djela. Otkriveno je 2476 nezakonitih ulazaka.

Zaplijenjeno 304 kilograma heroina

Zaplijenjeno je 106 komada vatrenog oružja, 304 kilograma heroina, 147 kilograma i 5402 stabljike marihuane te 1.3 kilograma kokaina. Što se hrvatske policije tiče, sudjelovala je Uprava kriminalističke policije u suradnji s policijskim upravama vukovarsko-srijemskom, brodsko-posavskom, karlovačkom i ličko-senjskom, i to u sklopu EMPACT prioriteta nezakonite migracije i vatreno oružje.

Cilj je bilo provođenje pojačanih mjera i radnji u smislu kontrole vozila i osoba te brzom protoku i razmjeni informacija između zemalja koje su sudjelovale u provođenju zajedničkih akcijskih dana.

Tijekom mjera na području policijskih uprava vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, karlovačke i ličko-senjske kontrolirana je 8331 osoba i 5370 motornih vozila, a uhićeno je ukupno pet osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.