Odgoda suđenja za peglanje kartice Jadroplova: Optuženi Frane Mitrović u SAD-u predstavlja Hrvatsku

Screenshot: jadroplov.hr

NIŠTA od ponovljenog suđenja Nikši Giovanelliju i Frani Mitroviću za peglanje kartice Jadroplova i štetu od pola milijuna kuna u toj državnoj tvrtki koja danas broji posljednje dane. Sredinom prošlog mjeseca sudu Mlađanu Prvanu stigao je dopis Mitrovićevog branitelja Ede Dekovića koji je zamolio odgodu rasprave. Evo i zašto.

Važni Mitrović na važnom seminaru...

"Frane Mitrović pozvan je na međunarodni seminar u Orlandu SAD u trajanju od 8. do 11. ožujka. Predviđeno je da na seminaru Mitrović predstavlja RH i da održi izlaganje. Kako se radi o veoma važnom znanstvenom skupu na kojem je nazočnost Frane Mitrovića veoma važna, sud se moli za odgodu", stoji u dopisu odvjetnika Dekovića. 

Priložena je i odgovarajuća korespondencija iz koje se doznaje da se radi o 7. Međunarodnoj konferenciji o informatici i kibernetici na kojoj će Mitrović održati predavanje na temu Simulacije modeliranja u upravljanju brodarskom organizacijom upotrebom sistemske dinamike.

Operaciju kamenca platio poslovnom karticom, pod narkozom izvukao krivu

Po Bajićevoj optužnici iz 2000. godine Mitroviću i Giovanelliju je presuđeno u travnju 2011. godine. Sutkinja Maria Majić osudila je Mitrovića na dvije godine, a Giovanellija na godinu i pol zatvora. Mitrović je kao član Nadzornog odbora peglao karticu tijekom 1997. i 1998. godine te firmi napravio gotovo pola milijuna kuna neopravdanih troškova.

Kao konzul RH u Milanu, Mitrović je glumio agenta Jadroplova i trošio po cijelom svijetu. Kupovao je suvenire klokana i krokodila iz Australije i Singapura za naše diplomate i njihovu djecu, audio i video opremu za špeditoricu u Americi, posjetio je Disneyland, čak je i operaciju kamenca platio poslovnom karticom. Pravdao se da je pod narkozom uzeo krivu. Htio je platiti, ali ga nitko nije pitao.

Giovanelli, u to doba direktor Jadroplova, osuđen je upravo zbog toga što nije pitao. U tijeku mu je još uvijek suđenje za lažirane štete, no dio predmeta po optužnici iz 2000. godine završio je u zastari. Na predmetu se izmijenilo četvero sudaca, no presude, pa makar i nepravomoćne, još uvijek nema.

Giovanelli žmirio na peglanje kartice uz blagoslov za lažiranu bilancu? 

Taj dio priče Jadroplova neizostavno je vezan uz kazneni postupak koji se vodi protiv Mitrovića. To je i sam priznao. Tvrdi, naime, da je žrtva obračuna Giovanellija i Zvonka Toule, njegovog nasljednika na čelu Jadroplova, koji je prijavio i štete i peglanje kartice.

Mitrović se požalio kako je Toula davao materijal Državnom odvjetništvu, koje ga je selektivno koristilo pa je onda zaključio da je cijeli postupak konstruiran. Toula je, pak, uvjeren kako se Mitroviću zažmirilo na peglanje u zamjenu za blagoslov lažirane bilance nabildane nepostojećim štetama na brodovima Jadroplova.

Zna znanje

Mitrović se na suđenju pohvalio svojim velikim znanjem o financijama i ekonomiji. U doba nepravomoćne presude bio je na čelu Pomorskog fakulteta u Splitu. Izbjegavao je dolazak na sud zbog problema s vodom u koljenu. Početkom 90-ih kao direktor Splitske banke po diktatu HDZ-a prepustio je Slobodnu Dalmaciju Miroslavu Kutli.

Sudac tražio izuzeće

Vrhovni sud srušio je presudu početkom prošle godine zbog razlike u šteti od šest tisuća kuna u izreci i obrazloženju presude. Nije pomoglo ni to što je sutkinja uočila grešku i poslala ispravak. Slučaj je zadužio sudac Mlađan Prvan. Odmah je zatražio izuzeće jer se kao vaterpolo sudac susretao sa Mitrovićem, nekad igračem i predsjednikom Sportskog društva Jadran i Giovanellijem, sponzorom vaterpolo kluba. Predsjednik Marijan Miletić izuzeće nije prihvatio jer smatra da će sudac Prvan suditi objektivno te da je riječ o poznanstvu profesionalne, a ne osobne naravi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.