Obračun svećenika na Facebooku: Don Kaćunko napao Košića zbog govora na Veliku Gospu

Foto: Facebook

KONTROVERZNI svećenik don Anđelko Kaćunko na svojem se Facebook profilu kritički osvrnuo na političko istupanje svojeg kolege u mantiji, sisačkog biskupa Vladu Košića na blagdan Velike Gospe.

Kaćunko između ostalog piše:”…Žao mi je što ovo nisam mogao prešutjeti, ali je još žalosnije što duhovni pastiri daju ljudima savjete na području za koje nisu kompetentni (još neki biskupi su na isti dan jednako pogriješili).”

Neuobičajena rasprava između crkvenih dužnosnika izazvala je niz komentara na Kaćunkovu profilu posebno stoga što je Kaćunko “niži po činu” u crkvenoj hijerarhiji. On je župnik, a Košić biskup.

Na komentare kako su neki zgroženi “obračunom svećenika protiv svećenika”, Kaćunko im odgovara da se ne radi o sukobu svećenika već o sukobu ideja i stavova te dodaje: “Pa nismo u islamu da ne možeš razlikovati vjeru i politiku – dragi biskup Košić je zaglibio u politiku na svetkovinu Vele Gospe, a narod izumire (među ostalim i zbog pobačaja, koji biskupi nikad ne spominju)…”

Premjestili ga zbog Nives Celzijus

Kaćunko objašnjava da su biskup Košić i on prijatelji te da obojica poštuju tuđe stavove i poručuje zabrinutim vjernicima da valja razlikovati “napadanje” tuđeg mišljenja od napadanja čovjeka.

Odgovorio je i onima koji su ga upitali postoji li crkveni kanon koji zabranjuje svećeniku da se aktivno angažira u politici podsjećajući ih na slučaj don Ivana Grubišića čiji je nadležni biskup Marin Barišić imao velikih problema s Kaptolom i Vatikanom radi njegova političkog angažmana.

Don Anđelko Kaćunko bio je dugi niz godina vikar u zagrebačkom Vojnom ordinarijatu na Ksaveru, a potom je nakon mnogih javnih medijskih istupanja, premješten u Gospić.

Crkveni velikodostojnici su mu posebno zamjerili pojavljivanje na medijskoj promociji knjige Nives Celzijus “Gola istina” iako to nisu javno rekli. Nakon četiri godine službe u Gospiću, don Kaćunko sada je župnik u mjestu Kompolju pokraj Otočca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.