Pročitajte prijavu protiv policajca za ubojstvo crnca, piše koliko ga je dugo gušio

Screenshot: YouTube

BIVŠI policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu Afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Chauvin je optužen za tzv. ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, objavio je u petak Mike Freeman, tužitelj okruga Hennepin. Za ubojstvo trećeg stupnja u Minnesoti je predviđena kazna zatvora do 25 godina. O preostaloj trojici - Thomas Lane, Tou Thao, and J. Alexander Kueng - još traje istraga.

Chauvinu je postavljena jamčevina u iznosu od pola milijuna dolara u slučaju da je želi aktivirati. 

Chauvin je koljenom gnječio Floydov vrat točno osam minuta i 46 sekundi, odnosno dvije minute i 53 sekunde od trenutka kad je Floyd prvi put počeo biti neresponzivan, odnosno kada je prestao reagirati. Izvještaj se zaključuje objašnjenjem da se u policijskoj obuci jasno ističe da je ovaj tip obuzdavanja osumnjičenika izuzetno opasan po život.

U dokumentu optužnice detaljno je opisano sve što se događalo prije, za vrijeme i poslije uhićenja preminulog Georgea Floyda. 

Prenosimo ga u cijelosti.

Floyd uhićen jer je navodno u trgovini platio lažnom novčanicom od 20 dolara

Tako je potvrđeno ono o čemu se samo špekuliralo, a to je razlog uhićenja. Naime, u ponedjeljak 25. svibnja netko od zaposlenika trgovine Cup Foods pozvao je policiju zbog muškarca koji je platio lažnom novčanicom od 20 dolara. To je navodno bio George Floyd, kako su opisali zaposlenici te trgovine koji su pozvali policiju, a on se nalazio u parkiranom automobilu ispred trgovine. U vozilu su bile tri osobe.

Na mjestu vozača sjedio je preminuli George Floyd, na mjestu suvozača nepoznata muška osoba, te na stražnjem sjedalu nepoznata ženska osoba. Vozilu su prišla dvojica policajaca, Thomas Lane i J. Alexander Kueng. Lane je izvukao pištolj i uperio ga u Floyda rekavši mu da napusti vozilo što je Floyd bez opiranja i učinio.

Tri osobe u Floydovom automobilu, opirao se stavljanju lisičina

Istog trenutka Lane je spustio pištolj i dok je policajac Kueng razgovarao s osobom na mjestu suvozača, Lane je izveo Floyda iz vozila i stavio mu lisičine. Izvještaj potom navodi da se  Floyd u trenutku stavljanja lisičina aktivno odupirao toj akciji policajca Lanea, ali jednom kad mu ih je ovaj stavio, prestao je s opiranjem. 

Policajac Lane ga je potom odveo na pločnik sa strane i započeo legitimaciju. Floyd je sjedio na tlu, a Lane je s njim razgovarao i to je trajalo dvije minute. Lane je pitao Floyda osobnu iskaznicu, pitao ga je "je li na nečemu" i objasnio mu da ga privodi zbog plaćanja lažnom novčanicom od 20 dolara.

Nakon toga Lane i Kueng skupa krenuli su Floyda u lisičinama smještati u policijsko vozilo na što je Floyd reagirao tako što se ukočio, pao na tlo i rekao policajcima da mu to ne čine jer je klaustrofobičan. Tada su na mjesto događaja stigla preostala dva policajca - Derek Chauvin i Tou Thao.

Policajci pokušavaju Floyda smjestiti u policijsku vozilo, Floyd zapomaže i ističe da je klaustrofobičan

Uslijedilo je nekoliko pokušaja policajaca da uvedu Floyda u policijsko vozilo na što se ovaj opirao. Govorio je da ne želi unutra te odbijao stajati mirno. Dok je stajao pokraj policijskog vozila, Floyd je neprestano ponavljao da ne može disati. U tom trenutku dolazi Chauvin i još jednom pokušava Floyda ugurati u vozilo, ali na mjesto suvozača, u čemu mu asistiraju Lane i Kueng. 

Nedugo zatim ista trojica Floyda vade iz vozila i polažu na tlo. Floyd je okrenut licem prema tlu, Kueng i Lane mu drže noge, a Chauvin koljenom počinje pritiskati vrat. 

Cijelo to vrijeme Floyd zapomaže, neprestano govori "Mama" i "Molim vas". Policajci se na to oglušuju i ostaju mirni pri svojim akcijama. Nakon toga mu uzvraćaju "Govoriš bez problema", a potom policajac Lane pita "Trebamo li ga okrenuti na stranu?", na što mu policajac Chauvin uzvraća: "Ne, ostavimo ga ovako."

Jedan od policajaca izražava zabrinutost zbog Floydova stanja, uhićeni Chauvin vodi glavnu riječ pri akciji

Policajac Lane potom izražava zabrinutost: "Zabrinut sam zbog njegove uzbuđenosti, delirija ili što li je to već", na što mu Chauvin odgovara: "Zato ga i držimo položenog na trbuhu."

Nijedan od trojice policajaca ne mijenja svoj položaj. Kamera s uniforme policajca pokazuje da Floyd pokušava doći do zraka te da se miče, konstantno nemiran. U 20 sati i 24 minute Floyd se prestaje micati. Snimka pokazuje da Floyd prestaje disati, a policajac Lane pita: "Hoćemo li ga sada okrenuti na bok?"

Kueng provjerava Floydov puls na desnoj ruci i govori: "Ne nalazim puls." Nitko se od policajaca još uvijek nije pomaknuo iz položaja. U 20:27 Chauvin miče koljeno s Floydovog vrata te pristižu kola hitne pomoći, odvode Floyda i kasnije ga proglašavaju mrtvim u bolnici okruga Hennepin.

Kombinacija više faktora dovela do Floydove smrti

Nadalje u dokumentu se navodi da je inicijalna autopsija pokazala da nije bilo fizičkih znakova gušenja, ali se navodi da je Floyd bolovao od ateroskleroze te hipertenzivne bolesti srca, odnosno imao je problema s visokim tlakom. Kombinacija toga i policijskog postupanja, kao i svakog potencijalnog opijata u njegovom organizmu, pridonijeli su smrti, zaključuje se u autopsiji.

Na koncu piše da je Chauvin koljenom gnječio Floydov vrat točno osam minuta i 46 sekundi, odnosno dvije minute i 53 sekunde od trenutka kad je Floyd prvi put počeo biti neresponzivan, odnosno kada je prestao reagirati. Izvještaj se zaključuje objašnjenjem da se u policijskoj obuci jasno ističe da je ovaj tip obuzdavanja osumnjičenika izuzetno opasan po život.

Derek Chauvin Complaint by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.