Objavljene nove fotografije koje povezuju Iran s napadima na tankere

Foto: Pentagon

SAD ŠALJE dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok da bi ojačao obranu zbog, kako je opisano, iranskih prijetnji.

Potez je to koji dolazi nakon što je Pentagon objavio nove fotografije za koje tvrde kako prikazuju da Iranska nacionalna garda stoji iza posljednjeg napada na dva tankera u Omanskom zaljevu prošlog tjedna. 

Rečeno je kako fotografije, snimljene s vojnog helikoptera, prikazuju iranske snage kako uklanjaju neeksplodiranu minu s bočne strane tankera u vlasništvu japanske tvrtke. 

Druge fotografije prikazuju veliku rupu sa strane tankera, iznad razine mora, za koju se tvrdi kako je uzrokovana drugim projektilom.


SAD tvrdi da su ovo dokazi da Iran stoji iza napada na tankere

Pentagon je objavio fotografije kako bi potkrijepile njihove tvrdnje da je Iran odgovoran za napade. 

"Iran je odgovoran za napad na temelju videodokaza i resursa te stručnosti potrebnih za brzo uklanjanje neeksplodirane mine", stoji u izjavi središnjeg zapovjedništva američke vojske. 

Obnašatelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan objavio je u ponedjeljak da će SAD poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok da bi ojačao obranu zbog, kako je rekao, iranskih prijetnji.

"Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo imali o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji", rekao je Shanahan.

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a pojačana su nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Američko-iranske napetosti sve su veće posljednjih tjedana, godinu dana nakon što je Trump objavio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Iran je u ponedjeljak objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, no dodao je da europske zemlje još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

U znak zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskih namjera glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nazvao je plan "nuklearnom ucjenom" i istaknuo da na njega treba odgovoriti međunarodnim pritiskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.