Obitelj Pukanić ministru Šimonoviću: Šokirani smo i uznemireni zbog objave SMS poruka

OBITELJ Pukanić pisano se obratila ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću te ga moli da utvrdi odgovornost odvjetnika, sudskog vijeća i ostalih sudionika suđenja na Županijskom sudu zbog objave privatnog sadržaja SMS poruka ubijenog vlasnika Nacionala u medijima.

U pismu navode da su se obratili s ogorčenjem i tugom u srcu zbog neprimjerenog i neprofesionalnog postupanja sutkinje Ivane Kršulj. Za njih je neobjašnjivo i nedopustivo postupanje Županijskog suda u Zagrebu te su šokirani i uznemireni činjenicom što se omogućilo medijima da objave privatni sadržaj SMS poruka koji nema veze s kaznenim postupkom.

"Skandaloznim postupkom povrijeđena osnovna ljudska prava"

Smatraju da su Županijski sud i ostale institucije dužne postupati s posebnom pozornošću i vodeći računa o dokaznim materijalima koji se u postupku izvode. Obitelj smatra da je takvim postupkom sud doveo u pitanje svoju profesionalnu sposobnost da nastavi voditi ovaj postupak.

"Ovakvim skandaloznim propustom povrijeđena su osnovna ljudska prava kako žrtve tako i nas članova obitelji, a otvorena mogućnost medijskim manipulacijama bez imalo senzibiliteta za osobno dostojanstvo našega oca, sina i brata", piše u pismu te se dodaje da će pokrenuti postupke pred mjerodavnim institucijama zbog zaštite osnovnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Pismo poslano i Bajiću, Hrvatinu te Radinu

Pismo su potpisali Pukanićeva kći Sara, roditelji Dragica i Mijo te sestre Anka Pukanić i Nevenka Brkić. Poslano je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu i predsjedniku saborskog Odbora za ljudska prava Furiju Radinu.

Ministar Šimonović je danas rekao kako ne može komentirati sudske odluke donesene u okviru procesnih nadležnosti u konkretnom predmetu, piše Večernji list. Time je neizravno potvrdio da ne namjerava poduzeti ništa protiv sutkinje Kršul. Ministar je rekao i da je sudac autonoman u donošenju odluka, što znači da ima pravo i na one loše. Protiv sutkinje Kršul bi se stegovni postupak mogao pokrenuti jedino ako se dokaže da je namjerno zloupotrijebila svoje ovlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.