Obitelj egipatskog aktivista: Skoro je umro kada je prekinuo štrajk glađu

Foto: EPA

EGIPATSKO-BRITANSKI aktivist Alaa Abd el-Fattah skoro je umro kada je prekinuo svoj štrajk glađu te ga je trebalo oživljavati nakon što je izgubio svijest u zatvoru u Egiptu, objavila je danas njegova obitelj.

Abd el-Fattah je također bio privezan u svojoj ćeliji pošto je odbio medicinski pregled i udario glavom o zid, rekla je njegova obitelj u izjavi nakon što ga je posjetila u zatvoru prvi put poslije nekoliko tjedana.

Aktivist je od 2. travnja potpunim ili djelomičnim štrajkom glađu prosvjedovao protiv svog zatvaranja i zatvorskih uvjeta, a zatim je povećao intenzitet prosvjeda tako što je prestao piti vodu 6. studenog, na dan otvaranja klimatske konferencije COP27.

Američki predsjednik Joe Biden i europski vođe su s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem razgovarali o slučaju zatvorenog aktivista tijekom konferencije u Šarm el-Šeiku na egipatskom Crvenom moru.

"Govorio je o ovome kao o bliskom iskustvu sa smrću"

Abd el-Fattah je u pismu svojoj obitelji ranije ovog tjedna poručio da je okončao štrajk, no prije današnjeg posjeta njegova ga obitelj nije vidjela od sredine listopada. Članovi obitelji, koji su s njim razgovarali iza staklene pregrade u zatvoru Wadi al-Natrun sjeverozapadno od Kaira, rekli su da se njegovo zdravlje naglo pogoršalo.

Obitelj je u izjavi rekla da se srušio tijekom tuširanja 11. studenog prije nego što je izgubio svijest, a potom je oživljavan.

"Govorio je o ovome kao o bliskom iskustvu sa smrću. Tako je prekinut štrajk glađu", stoji u izjavi.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova nije bio dostupan za komentar. Aktivist i bloger koji se proslavio u Arapskom proljeću, ustanku 2011. godine u kojem je svrgnut Hosni Mubarak, Abd el-Fattah je postao simbol za desetke tisuća Egipćana, od liberala do islamista, koji su poslije postali žrtve državne prisile.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.