Obitelj bombaša s Trga bana Josipa Jelačića: Ma to je nestašluk, a i popilo se

Foto: Tomislav Kristo, Damjan Tadić, Srđan Vrančić/Cropix

POLICIJA je potvrdila uhićenja šest osoba koje se sumnjiči da su povezane s eksplozijom na Trgu bana Jelačića. Kako Media servis neslužbeno doznaje, ispitivanje osumnjičenih potrajat će do kraja današnjega dana.

Glasnogovornica PU Zagrebačke Mirela Ban je kazala kako je na području dviju policijskih uprava uhićeno šest osumnjičenika. "Osobe su uhićene na području PU Zagrebačke i PU Šibensko-kninske. Nad njima se trenutno provodi kriminalističko istraživanje", rekla je Ban.

Zlatna "bombaška" mladež

"Petorica osumnjičenih da su neki dan bacili eksplozivnu napravu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića zaista su s našeg područja i još ne mogu vjerovati da su to napravili. Šokirana sam i teško mi je vjerovati da su počinili takav čin koji je za svaku osudu", izjavila je za Šibenik.in jutros vodička gradonačelnica Branka Juričev - Martinčev. Ona je potvrdila i kako je samo jedan od uhićenih član Mladeži HDZ-a, ali ne i ostali, kako se jutros govori po kuloarima.

Po Šibeniku i Vodicama priča se da je riječ o djeci iz uglednih vodičkih obitelji, takozvanoj "zlatnoj mladeži", a Šibenik.in doznaje kako jedan od njih upravo završava fakultet u Zagrebu, čeka diplomu i treba postati profesor povijesti. Drugi je iz obitelji poginulog vatrogasca pa Vodičani ne mogu vjerovati da se baš on išao s društvom igrati eksplozivom.

Gradonačelnica Vodica čeka dovršetak kriminalističkog istraživanja u tom slučaju i ne želeći prejudicirati rezultate istrage. Kaže kako svakako osuđuje taj nepromišljeni čin, i dalje ne vjerujući da su za bacanje eksplozivne naprave odgovorni upravo mladi iz njenog mjesta.

Nestašluk, a i popilo se 

Jedan od bombaša je i brat Hrvoja Strikomana, vatrogasca koji je krajem kolovoza 2007. godine poginuo s kolegama u Kornatskoj tragediji, požaru koji je zavio u crno javlja isti izvor.  

"Po Vodicama se priča da se ekipa te srijede napila i da su detonirali ostatke od novogodišnjeg dočeka, 'nekakvu pirotehniku koja puca nešto jače od standardnih petardi", navodi se u članku dok je  Ante Duvnjak, ugledni vodički poduzetnik i otac 27-godišnjeg Tomislava, studenta 5. godine građevine u Zagrebu, potvrdio novinarima da je policija jutros pretresla njihovu obiteljsku kuću u Vodicama i Tomislavov stan u Zagrebu. 
 
"U pitanju je njihov nestašluk. Društvo je bilo vani, popilo se, ali nije im ovo trebalo" – kazao je Duvnjak pred novinarima. 
 
Do osumnjičenika je policija došla pomoću snimki s nadzornih kamera

Policija je zbog sumnje u povezanost s eksplozijom bombe na Trgu bana Jelačića jučer na obavijesne razgovore privela nekoliko osoba do kojih su došli pomoću snimki s nadzornih kamera. Istraga je i dalje u tijeku.

Podsjetimo, na snimkama s nadzornih kamera koje je izuzela policija, u Ulici Pod Zidom uočene su četiri muške osobe u Golfu jedinici, za koje je policija od srijede istraživala imaju li veze s eksplozijom.

Improvizirana naprava manje snage

Podsjetimo, u srijedu je oko 2.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića odjeknula eksplozija. Nitko nije ozlijeđen, a materijalna šteta je minimalna - popucala je jedna ploča na Trgu te staklo obližnjeg objekta.

U policiji su potvrdili da se nije radilo o eksploziji pirotehničkog sredstva, već o improviziranoj napravi manje snage te je eksplozija okarakterizirana kao kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Naprava je eksplodirala svega tri metra od spomenika bana Jelačića, a na teren su bili izašli i vatrogasci te pirotehničar, koji je pregledao kante u ulici Pod zidom.

Svjedoci kažu kako se čula jaka eksplozija i kako se sve zatreslo, ali nisu u strahu jer vjeruju kako se radi samo o "neslanoj šali nekog provokatora".

Zasad policija i dalje ne može potvrditi je li eksplozija na Trgu na bilo koji način povezana s dvije eksplozije koje su Zagreb potresle ranije u siječnju, a za koje je osumnjičen 53-godišnji Vojislav Blažević.

Zagreb su, podsjetimo, ranije pogodile dvije snažne eksplozije, prva u srijedu, 9. siječnja u Podsusedu, a druga 11. siječnja na autobusnoj stanici na Aleji Bologne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.