Obama: Zakazalo analiziranje prikupljenih informacija

NAKON što se sastao s timom za nacionalnu sigurnost, američki predsjednik Barack Obama rekao je da je u božićnom pokušaju terorističkog napada zakazalo "analiziranje prikupljenih informacija".

Obama je objasnio da su informacije, koje su mogle spriječiti pokušaj bombaškog napada 23-godišnjega Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba na avion koji je na Božić letio iz Amsterdama u Detroit, bile dostupne, ali da je zakazala njihova daljnja obrada.

"Mogu prihvatiti činjenicu da je obavještajna služba po prirodi nesavršena, ali je sve jasnije da prikupljeni podaci nisu dostatno analizirani. Ključno je ovo: vlada SAD-a imala je dovoljno informacija da otkrije tu urotu i omete napad na Božić. No naša obavještajna zajednica zakazala je u povezivanju tih pojedinosti, što bi osumnjičenog stavilo na popis zabrane letenja", izjavio je u utorak Obama.

Obama je također potvrdio da SAD prekida prebacivati zatvorenike iz Guantanama u Jemen zbog "nesigurne situacije", dodavši da će zatvoru u Guantanamu biti zatvoren "na način koji će Amerikancima pružiti sigurnost".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.