Obama "udario" na Kinu: Postojeće ratove privodimo kraju i okrećemo se Azijsko-pacifičkoj regiji

"DOK polako završavamo postojeće ratove (u Afganistanu i Iraku), izdao sam direktivu timu za nacionalnu sigurnost da američku prisutnost i misije u azijsko-pacifičkoj regiji učini top prioritetom", kazao je Barack Obama pred zastupnicima u australskom parlamentu.

"Kao rezultat toga, uštede u vojnom proračunu neće doći na štetu azijsko-pacifičke regije. SAD će se posvetiti igranju veće i dugoročne uloge u kreiranju ove regije", dodao je.

SAD stacionira marince u Australiji

Njegove najavu o prebacivanju fokusa na Daleki istok popratila je i jedna konkretna objava, ona o stacioniranju povećeg vojnog kontingenta na sjeveru Australije. "U Aziji se nalazi polovica svjetskog stanovništva i najveći broj nuklearnih snaga, te će upravo ova regija odigrati najveću ulogu u kreiranju svijeta 21. stoljeća. Azija će odrediti hoće li to biti stoljeće kooperacije ili konflikta, napretka ili patnje", poručio je Obama, a prenosi BBC.

Nije ovo, naravno, prvi put da se SAD samoinicijativno poziva na "branik" ljudskog dostojanstva i slobode, ali nagli prebačaj fokusa na regiju koja je zadnjih godina bila u drugom planu u odnosu na Bliski istok može se smatrati malim iznenađenjem.

Ekonomski uzlet Kine glavni izazov američkoj dominaciji

S druge strane, to uopće ne bi trebalo biti iznenađenje. SAD je shvatio i diskretno dao do znanja da pravi izazovi njegovoj dominaciji nisu oni sigurnosni, koji su korišteni kao izlika za intervencije u Iraku i Afganistanu, već ekonomski. SAD si trenutno ne može priuštiti da ostane sa strane dok Kina polako preuzima kontrolu nad ključnom trgovinskom i transportnom regijom.

A ova najava može se shvatiti upravo kao upozorenje Kini da će SAD biti tu i štititi svoje interese. To bi se najprije moglo vidjeti na pitanju teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru, gdje je Kina upletena u bitku s još pet zemalja, uključujući i američke partnere Filipine i Tajvan.

Kina će o problemu pregovarati s relevantnim faktorima, a ne sa SAD-om

Kina već neko vrijeme "gospodari" spornim površinama, na kojima su velike prirodnih bogatstava, a SAD-u je jasno dala do znanja da će o ovom problemu diskutirati isključivo sa zemljama s kojima je u sporu, a nikako sa SAD-om, "koji tu nema što tražiti". Brojni analitičari ipak smatraju kako je pojačana američka prisutnost na ovom području usmjerena upravo na davanje podrške partnerima i "nerviranju" Kine, iako Obama tvrdi da s Kinom želi "jaču kooperaciju i partnerstvo kako bi promovirali mir i razumijevanje, te smanjili tenzije" u regiji.

Peking se još uvijek nije službeno oglasio po ovom pitanju, ali je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova ipak sugerirao da "ne razumije kako je instaliranje američkih marinaca u regiji konzistentno s ciljem ostvarivanja mirnog uzleta kontinenta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.