Obama se vraća u politiku: "Spreman je za akciju"

Foto: FAH

BIVŠI predsjednik SAD-a Barack Obama sprema se na povratak u politiku, samo mjesec dana nakon što je napustio Bijelu kuću, ako je vjerovati bivšem državnom odvjetniku Ericu Holderu.

Kako prenosi Politico, Holder je u utorak izjavio da je razgovarao s Obamom o načinima na koje bi se bivši predsjednik mogao uključiti u rad Nacionalnog demokratskog povjerenstva za preustroj izbornih okruga (NDRC), koje vodi upravo Holder.

"On dolazi"

Holder. je rekao kako će Obama biti "vidljiviji dio tog pothvata", što će uključivati prikupljanje sredstava i razgovore sa zakonodavcima saveznih država. "Dolazi. On dolazi. I spreman je za akciju", zaključio je.

Holder je također predvidio kako će se uobičajeni obrazac prema kojem vladajuća stranka gubi mjesta u parlamentima saveznih država, na izborima koji se održavaju između dvaju predsjedničkih izbora, održati, ali dodao je i da "očekuje da ćemo vidjeti to na steroidima s predsjednikom Trumpom".

Borba protiv krojenja izbornih okruga koje favoritizira republikance

NDRC bi trebao zauzeti središnje mjesto u pokušaju Demokratske stranke da preokrene krojenje izbornih okruga koje je pogodovalo njihovim suparnicima iz Republikanske strankem, čiji kandidat je bio i sam Trump. Ovaj je fenomen u američkoj politici poznat pod terminom "gerrymandering".

Tužbama protiv postojećih razgraničenja okruga i referendumima za osnivanje nezavisnih povjerenstava za razgraničenje izbornih okruga, demokrati će pokušati preustrojiti izborne okruge tako da vjernije odražavaju apsolutni omjer glasova.

Republikanci dobili samo 49% glasova, ali 55% mjesta

Prema statistikama iz izbora za predstavnička tijela 2016., republikanci su dobili 55% mjesta u predstavničkim tijelima, ali samo 49% apsolutnog broja glasova.

Sličan nesrazmjer dogodio se i u slučaju samih predsjedničkih izbora, gdje je demokratska kandidatkinja dobila gotovo 3 milijuna glasova više od Trumpa, ali samo 227 elektorskih glasova. Trump je dobio 304.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.