Obama se potpisao "automatskom olovkom" i dao dozvolu za praćenje i prisluškivanje terorista

AMERIČKI Kongres jučer je izglasao četverogodišnje produljenje dijela Patriot acta koji se tiče upotrebe tehnologije za praćenje i prisluškivanje u svrhu suzbijanja terorističke prijetnje, javlja Associated Press.

Glasovanje u Senatu i Kongresu provedeno je velikom brzinom, jer je rok za produljenje kontroverznog zakona isticao u ponoć. Razlog zašto se čekao posljednji trenutak bila je u najvećoj mjeri tvrdoglavost jednog senatora, republikanca Randa Paula, koji je neke antiterorističke mjere vidio kao kršenje prava o privatnosti. On je danima zadržavao glasovanje ne bi li dobio šansu da ukine mogućnost vlade da konstantno prati i promatra pojedince.

Ovdje je konkretno riječ o poglavlju Patriot acta koji se tiče tehnologije koja omogućava stalno praćenje, čak i kada "meta" odbaci jedan uređaj jer se na nju se automatski prilijepi drugi. Neki dijelovi kontroverznog Patriot acta, poput ovoga, moraju se zbog opasnosti o kršenju ljudskih prava periodično obnavljati da bi bili pravno valjani, dok je veći njegov dio ipak utvrđen kao trajni dio pravne stečevine.

Naposljetku je, u večernjim satima, Kongres četverogodišnje produljenje mjera izglasao s 250 glasova za i 153 protiv, ali da bi zakon mogao biti valjan morao ga je potpisati i predsjednik Obama, također do ponoći, koji se nalazi u Francuskoj.

Nekoliko minuta prije ponoći to se i dogodilo, i to uz pomoć posebnog aparata "automatske olovke" koja simulira pokrete ruke Baracka Obame i vjerno kopira njegov potpis, a može se koristiti samo uz dopuštenje predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.