Obama optužio Al Qaidu za pokušaj dizanja u zrak aviona iz Amsterdama

AMERIČKI predsjednik Barack Obama prvi put je javno optužio Al Qaidu za pokušaj dizanja u zrak američkog aviona na Božić.

Rekao je da se čini kako je jemenski ogranak Al Qaide naoružao i obučio 23-godišnjeg Nigerijca Umara Farouka Abdulmutallaba. Al Qaida je preuzela odgovornost za napad u internetskom priopćenju prošli tjedan.

Obama je ranije optužio sigurnosne propuste koji su dopustili optuženome da se ukrca na avion, iako je bio na listi potencijalnih terorista.

"Znamo da je Abdulmutallab putovao u Jemen, zemlju koja grca u siromaštvu i opasnim pobunama. Čini se da se pridružio ogranku Al Qaide te da ga je ta skupina Al Qaide na Arapskom poluotoku uvježbala, opremila eksplozivom i uputila da napadne avion koji je putovao prema SAD-u", rekao je Obama u tjednom obraćanju građanima.

Kritike Obami zbog sigurnosnih propusta


Obama je nakon incidenta na letu 253 iz Amsterdama u Detroit naišao na snažne kritike republikanaca koji ga optužuju da ne čini dovoljno za sigurnost i sprečavanje napada na SAD.

Američki predsjednik na optužbe je uzvratio objašnjenjem mjera sigurnosti koje njegova administracija provodi, rekavši da to uključuje povlačenje postrojbi iz Iraka, povećanje postrojbi u Afganistanu te lociranje jemenskih militanata među kojima je bio i Abdulmutallab.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.