Novo izvješće WMO-a: Temperature u Europi rastu dvostruko brže nego u ostatku svijeta

Foto: EPA

TEMPERATURE u Europi porasle su više nego dvostruko od globalnog prosjeka u posljednjih 30 godina, pokazalo je novo izvješće.

Porast je iznosio u prosjeku 0.5 stupnjeva Celzijevih svakog desetljeća između 1991. i 2021., pokazalo se u godišnjem izvješću o stanju klime u Europi koje su objavili Svjetska meteorološka organizacija (WMO) i Copernicus, program za promatranje Zemlje Europske unije.

"Godina 2021. predstavila je živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjetila nas da čak ni ona društva koja smatramo bolje pripremljenima nisu sigurna od ozbiljnih utjecaja ekstremnih vremenskih događaja", napisao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas u predgovoru izvješća ističući rekordne poplave i šumske požare koji su prošle godine pogodili kontinent.

Rekordne temperature

Više od pola milijuna ljudi bilo je "izravno pogođeno" velikim vremenskim i klimatskim događajima, uglavnom olujama ili poplavama. Šteta koja je pri tome nastala veća je od 50 milijardi dolara, navodi se u izvješću. U izvješću su zabilježene iznimno visoke temperature i toplinski valovi, uključujući europski toplinski rekord od 48.8 stupnjeva Celzijevih izmjeren na Siciliji u kolovozu 2021. godine.

Rastuće temperature također su imale značajan utjecaj na europske ledenjake. Alpe su zabilježile gubitak od 30 metara debljine leda između 1997. i 2021., a topljenje ledenog pokrivača Grenlanda pridonijelo je porastu globalne razine mora.

Dramatična zima

U Europi je ove godine oboreno više temperaturnih rekorda, pri čemu su Engleska i Francuska doživjele najsušniji srpanj ikada. Britanija je zabilježila najvišu temperaturu ikada, 40 stupnjeva, a ledenjaci se tope neviđenom brzinom.

Ekstremni vremenski događaji također su zabilježeni tijekom zime, s neuobičajeno obilnim snijegom koji je pogodio Španjolsku i Norvešku, te neočekivanim hladnim udarom koji je prouzročio ozbiljne štete na vinogradima i drugim usjevima zimi 2021.

U međuvremenu, svjetski čelnici i diplomati pripremaju se za ovogodišnji UN-ov summit o klimatskim promjenama poznat kao COP27, u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu.

Taalas je pozvao Europu da se aktivnije posveti postavljenim ciljevima borbe protiv klimatskih promjena te je istaknuo važnost ograničenja "povećanja globalne temperature na znatno ispod 2 stupnja Celzijusa, dok se nastavljaju napori da se povećanje ograniči na 1.5 stupnjeva, kako je navedeno u pariškom sporazumu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.