HND: Otkaz novinaru Glasa Istre je nezakonit

HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO izvijestilo je danas kako je šokirano jučerašnjim otkazom kojeg je vlasnik Glasa Istre Albert Faggian uručio novinaru Zoranu Angeleskom, kako je navedeno, zbog "povrede ugleda i časti tvrtke".

Iz HND-a podsjećaju kako je Zoran Angeleski sudjelovao u srpnju na zatvorenoj sjednici Gradskog vijeća Pule o projektu Brijuni rivijera, te da je tamo pozvan i tamo je sudjelovao kao član inicijative Volim Pulu, koja se ne slaže s tim projektom.

"Otkaz Zoranu Angeleskom nezakonit je i klasičan slučaj nasilja nad drukčijim mišljenjem i zastrašivanje i svih drugih novinara u Glasu Istre cenzurom i autocenzurom. Štoviše, to može biti shvaćeno i kao opća poruka upozorenja novinarskih poslodavaca svim novinarima u Hrvatskoj da paze što rade da se ne zamjere gazdama", smatraju u HND-u.

Iz novinarskog ceha ističu da bilo koji novinar, pa tako i Zoran Angeleski, mimo izvršavanja svojih novinarskih obveza, ima pravo biti društveni aktivist i zalagati se za što god želi, bez straha da će zbog svog mišljenja i djelovanja izgubiti posao.

"Ovaj otkaz zbog mišljenja i djelovanja koje se naprosto, eto, ne sviđa njegovom trenutačnom poslodavcu i, možda, njegovom političkom mentoru, skandalozan je slučaj koji se inače ne događa u demokratskim zemljama. Novinari bi trebali biti slobodni ljudi, i po tome što su po svom poslu javne osobe - imaju pravo, čak i društvenu obvezu slobodno nastupati i izvan svojih redakcija", stoji u priopćenju.

HND će, ističu, o ovom cenzurskom otkazu obavijestiti nadležne međunarodne novinarske institucije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.