Novinarka: Koliko Crkva dobije godišnje? Nadbiskup: Ne bih vam dao taj podatak

Screenshot: RTL

GRAD Zadar i Zadarska nadbiskupija krenuli su prije sedam godina graditi katoličku osnovnu školu. Zbog toga je grad digao kredit od 25 milijuna kuna, koji mora vratiti u sljedeće tri godine, a sva vlasnička prava prenijet će na nadbiskupiju, koja će uloženo gradu vraćati u sljedećih deset godina, javlja RTL.

Prvi dogovor između Zadra i nadbiskupije je bio da će dijeliti vlasništvo

Naime, prije sedam godina grad i nadbiskupija potpisali su sporazum u kojem pisalo da će vlasničko pravo dijeliti pola-pola. Od tada je prošlo sedam godina. No Gradsko vijeće je ove godine dobilo nove informacije.

Pročelnik za školstvo: Sveta stolica je nadbiskupiji postavila uvjet za koji nisu znali

"Onda se događa preokret na sjednici Gradskog vijeća u srpnju, kada nam pročelnik za školstvo grada Zadra objašnjava da je nadbiskupija rekla kako nema dozvolu Vatikana za dizanje kredita i Vatikan ne dozvoljava nikakve suvlasničke odnose. Znači Crkva traži školu za sebe, ne samo školu, nego, naravno, i zemljište od 12 tisuća kvadrata koje će se naknadno nekakvim ugovorima koje još nismo vidjeli dogovoriti u kojem iznosu će vjerojatno Crkva grad obeštetiti, mada u to sumnjam da će se dogoditi", prepričala je Irena Dragić (SDP), potpredsjednica Gradskog vijeća u Zadru.

"Sveta stolica je njima postavila uvjet za koji oni nisu znali", rekao je Joso Nekić, HDZ-ov pročelnik za školstvo grada Zadra.

"Mislim da se ovdje radi o pogodovanju ljudi koji vode naš grad Crkvi, s ciljem ostvarivanja materijalne koristi, a isključivo na štetu građana grada Zadra", rekla je Dragić.

S druge strane, HDZ-ov Joso Nekić, rekao je da je interes grada da  na bilo koji način napravi škole potrebne učenicima.

Nekić tvrdi da će Zadar dobiti dvije škole

"Sve ono što je grad do sada uložio, i novce od kredita građana grada Zadra koji će građani trebati vraćati i zemljište koje je dao na korištenje i sva projektna dokumentacija, bi trebalo sada postati vlasništvo Crkve. Grad gubi osnivačka i upravljačka prava, škola postaje katolička osnovna škola s pravom javnosti u vlasništvu Zadarske nadbiskupije", nadovezala se Dragić.

No Nekić sada tvrdi da će Zadar dobiti dvije umjesto jedne škole. Plan je da kad Crkva vrati dug gradu za otplaćeni kredit, od tog novca izgrade drugu školu. Aktualni kredit od 25 milijuna kuna koji je grad podigao prošle godine namijenjen je izgradnji katoličke osnovne škole u naselju Novi Bokanjac.

Nadbiskup Puljić: Mi s gradom imamo transparentne odnose

"Mi s gradom imamo jako transparentne odnose i otvorene, dakle, nitko ovdje nije nit' na dobitku nit' na gubitku", rekao je mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Nemoguće je izračunati koliko crkva dobije novca od države

No pitanje je koliko katolička crkva od Republike Hrvatske ukupno godišnje dobije novca. To je zaista  teško izračunati. U prošle četiri godine iz programa za razvoj lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja od ukupnih 58 milijuna crkvenim institucijama otišlo čak 53 milijuna kuna, pisali su mediji. Milan Bandić je iz komunalnih sredstava zagrebačke četvrti Peščenica prošle godine za crkvene objekte dao gotovo milijun kuna. MORH je za duhovnu skrb Oružanih snaga izdvojio nešto više od devet milijuna kuna. MUP je dao donaciju Vojnom ordinarijati u iznosu od 500 tisuća kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za plaće vjeroučitelja izdvaja 88 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva za duhovnu pomoć u bolnicama izdvaja 744 tisuće kuna.

“Temeljem Ugovora o gospodarskim pitanjima Republika Hrvatska obvezala se davati Katoličkoj crkvi iz državnog proračuna novčana sredstva u iznosu koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa. 2019. taj iznos je bio gotovo 300 milijuna, a 2020. do sada 199 milijuna kuna”, odgovorili sui z ministarstva financija. Ovi podaci ne uključuju spomenuta 53 milijuna ministarstva regionalnog razvoja ili Bandićevu komunalnu donaciju, dakle ono što se događa na razinama lokalne samouprave, nevidljivo je."

Puljić: Treba pitati ekonoma koliki su godišnji prihodi crkve

Novinarka RTL-a upitala je Puljića koliki su godišnji prihodi crkve za prošlu godinu.

"Pa to moram pitati ekonoma, to ja ne vodim brigu", odgovorio je Puljić. Na potpitanje može li se dobiti taj podatak te bi li ga dali novinarima, Puljić je odgovorio:

"Ne bih dao. Ne bih dao, morao bih se savjetovati s biskupima. To je pomalo kao da biste pitali jednoga domaćina, ti si ove godine potrošio koliko? Mislim ja ne znam od kuda meni pravo pitati nekoga koliko je potrošio ili nije potrošio", oštar je bio Puljić.

Puljić: Nema razloga da vam se ispovijedam

"Ja sam vam rekao mi ne krijemo ništa od onoga što smo dobili, izvješćujemo gdje treba, koliko smo potrošili i koliko u što. Dakle, to je sve transparentno, nema razloga da vam sad ispovijedam ovdje, ne smatram potrebnim takav neki razgovor ako nije za spasenje duše, što se kaže", naveo je Puljić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.